Overstad krijgt er zo'n 2500 woningen bij.
Overstad krijgt er zo'n 2500 woningen bij. (Impressie:aangeleverd)

Wonen en werken langs het kanaal

ALKMAAR - Over twintig jaar is Alkmaar zo'n dertigduizend inwoners rijker. Die kunnen een plekje vinden in de 15.000 nieuw te bouwen woningen langs het Noordhollands Kanaal. Vrijdag presenteerde het college het omgevingsbeeld Kanaalzone, die zich grofweg uitstrekt van de Leeghwaterbrug tot Koedijk. De plannen van 70 meter hoge woontorens zijn van de baan, de maximale bouwhoogte is 35, met hier en daar een uitschieter naar 50 meter. In Oudorp is er ruimte voor één gebouw met een nog hogere bouwhoogte.

Op Overstad komen zo'n 2500 woningen, Oudorp 2300, Overdie 950, de Viaanse Molen 5400 en Waterzuivering/Nuon 1600 woningen. De huidige - klassieke - bedrijventerreinen rond het kanaal zullen deels verdwijnen en plaats maken voor een mix van wonen, werken en recreëren. Stedelijk wonen kan in de vorm van individuele stadswoningen tot collectieve appartementencomplexen. Volgens het college zal het stijgend inwoneraantal de draagkracht voor bestaande voorzieningen versterken en het aantal arbeidsplaatsen doen groeien. Er komt nieuwe ruimte in de Kanaalzone voor voorzieningen die niet passen in de historische binnenstad, maar wel van belang zijn voor een vitaal centrum. Het college vindt een bloeiend cultureel leven een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van Alkmaar en wil vernieuwende en experimentele initiatieven ondersteunen.

Bereikbaarheid

De groei van de stad geeft een groei van mobiliteit. Uitgangspunt voor Alkmaar is dat iedereen met zowel de auto, als de fiets en te voet en met het openbaar vervoer op een goede en veilige manier bij zijn of haar woning moet kunnen komen. De bewoners van Alkmaar worden wel, door uitbreiding van het fietsennetwerk, meer uitgenodigd om met de fiets te gaan. Voor de langere termijn is een capaciteit vergroting van het verkeerssysteem noodzakelijk. Ook wordt de havenfunctie van Alkmaar vergroot. Zo komen er meer aanlegplaatsen en insteekhavens.

Informatie

Wie meer wil weten over de Kanaalzone is woensdag 19 juni van 16.30 tot 19.00 uur welkom in het TMG-gebouw aan Edisonweg 10 in Alkmaar. De gemeenteraad beslist 11 juli over de plannen van de kanaalzone.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten