Bakfietsproject De Steiger en De Zwaan van start in Alkmaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Met pijn in het hart moesten Aanloophuis De Steiger en Inloophuis De Zwaan halverwege maart besluiten om vanwege het coronavirus voorlopig de deuren te sluiten. "Het motto: ‘wij zijn er ALTIJD’ laten wij niet los en daarom geven wij onze bezoekers nu op alternatieve manieren onze aandacht", zegt Marieke van Westen, een van de coördinatoren van Aanloophuis De Steiger.


Aanloophuis De Steiger en Inloophuis De Zwaan zijn gezellige huiskamers in Alkmaar. Iedereen is er welkom voor een gratis kopje koffie of thee, een luisterend oor en ontmoeting. Vrijwilligers staan er klaar om te zorgen voor de koffie, het gesprek en een fijne sfeer. Voor wie behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek kunnen bezoekers ook terecht bij de coördinatoren van de beide inloophuizen. Dankzij de aanvullende openingstijden en het gezamenlijke verlangen om mensen een luisterend oor te willen bieden, is er een uitstekende onderlinge samenwerking tussen De Steiger en De Zwaan ontstaan.

Laagdrempelig

De coördinatoren van De Steiger (Sietske Muurling en Marieke van Westen) en van De Zwaan (Marleen Kramer) zijn er om te zorgen voor die goed functionerende huiskamers en alles wat daarbij komt kijken. Dat doen zij niet alleen; maar met de inzet van veel vrijwilligers. Zonder hen zou dit werk niet gedaan kunnen worden. Marieke: "Onze taken bestaan verder uit het werven en begeleiden van vrijwilligers; een luisterend oor bieden aan gasten; doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties; deelnemen aan overleggen met andere vrijwilligersorganisaties. En misschien nog wel het belangrijkste: externe partijen blijven vertellen over het belang van onze laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving."

Hartverwarmend

In deze tijden van het coronavirus moesten ook de medewerkers van De Steiger en De Zwaan hun creativiteit ten toon spreiden om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. "We hebben gezorgd voor matches tussen vrijwilligers en bezoekers zodat zij gebeld worden; er is direct aan het begin van de maatregelen een ansichtkaartenactie opgezet; en rond Pasen kregen al onze bezoekers een paasstol thuis aan de deur uitgedeeld. Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er wilden helpen met al onze acties."

Nieuw project


Zoals het ernaar uitziet gaan de deuren van beide 'huiskamers' niet meteen weer open en daarom werd een nieuw project bedacht. Marieke: "Omdat bezoekers nu niet naar onze inloop kunnen komen, leek het ons een goed idee om naar hén toe te komen. Op een bakfiets en met thermoskannen met koffie, thee en lekkers. Maar geld voor zo'n bakfiets was er niet, daarom hebben we een fondsaanvraag ingediend. Op de donderdag voor Pasen hebben wij deze aanvraag gedaan bij Netwerk DAK (Het noodfonds van Netwerk DAK is voor acute hulp aan 100.000 mensen in de knel; zonder uitgebreide intake, en gericht op hulp bij basisvoorzieningen in de coronacrisis. red.). Een dag later kregen we een goedkeuring voor het project en de dinsdag na Pasen stond het geld al op de rekening. Geweldig toch?"

Babbelbakkie



Met het ‘babbelbakkie ‘ willen de medewekers van De Steiger en De Zwaan hun bezoekers naast een luisterend oor een ‘bakkie’ koffie aanbieden. "Dat doen wij net zoals in de huiskamer, maar dan op straat. Uiteraard op de veilige afstand van 1,5 meter. En om te zorgen dat niet iedereen tegelijk bij de fiets staat, gaan wij naar mensen toe. En vragen wij of mensen zich bij ons willen opgeven."

Op straat

In de afgelopen week is er hard gewerkt om te zorgen dat de 'babbelbak' de straat op kan. Afgelopen woensdag konden de coördinatoren van De Steiger en De Zwaan de bakfiets van Theo Schilder in ontvangst nemen. Een logo werd ontworpen door Michel van der Zwan en Reclamebureau Jong heeft de fiets bedrukt. "Deze mensen hebben ons financieel onwijs gesteund en met ons meegedacht", zeg Marike. De komende tijd is het babbelbakkie te vinden op plekken waar mensen een luisterend oor en wat gezelligheid kunnen gebruiken. "In de toekomst hopen wij Babbelbakkie ook te kunnen inzetten bij activiteiten van De Steiger en De Zwaan. Zoals het bezoekwerk op de Achterdam, bezoekwerk op het Bolwerk of in de winter het aanbieden van wat warme koffie of soep aan dak- en thuislozen. De bakfiets wordt dus niet alleen in tijden van Corona ingezet!", besluiten drie enorm gemotiveerde coördinatoren.

Meer informatie

Babbelbakkie een project van: De Steiger, info@aanloophuisdesteiger. (06) 21638766 of (06) 43866990. De Zwaan, inloophuisdezwaan185@gmail.com. (06) 28 66 86 46. Meer over Netwerk DAK noodfonds: https://netwerkdak.nl/nieuws/laatste-vangnet-opent-noodfonds-voor-100-000-mensen-in-de-knel/