‘Familiegeschiedenis in de buurt’

Algemeen
Familiegeschiedenis in de buurt’ komt op 14 november vanuit Alkmaar
Familiegeschiedenis in de buurt’ komt op 14 november vanuit Alkmaar (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Regionaal Archief houdt zaterdagmiddag 14 november de online informatieve ‘Familiegeschiedenis in de buurt’. Thema van deze gratis livestream is migratie. In welke bronnen vind je informatie over voorouders die emigreerden of juist vanuit het buitenland in de regio kwamen wonen? Experts van het Regionaal Archief en het CBG delen op zaterdagmiddag 14 november via YouTube tips, tricks en wetenswaardigheden bij zulk onderzoek en beantwoorden vragen.

 Amateurhistoricus Fred Hoek vertelt tijdens de middag over zijn vorig jaar verschenen boek Geloven in een nieuwe wereld: de emigratie van zestig personen uit de kop van Noord-Holland naar de Hooge en Laage Prairie VS in 1849. De meeste van de emigranten die Hoek beschrijft kwamen uit Krabbendam. Deskundigen van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis geven vervolgens tips bij onderzoek naar gemigreerde voorouders in de verschillende CBG-bronnen. Ook doen ze uit de doeken hoe je iets te weten kunt komen over familieleden die ooit met de Holland-Amerikalijn de oversteek naar de Verenigde Staten hebben gemaakt. 

 Medewerkers van het Regionaal Archief vertellen over onderzoek naar immigranten in de (onder)trouwregisters – een belangrijke bron om de herkomst van de bewoners van steden en dorpen in de zeventiende en achttiende eeuw te achterhalen – en over de schat aan informatie die te vinden is in de oude archieven van de notarissen uit de regio. Het Regionaal Archief is een proef gestart met het programma Transkribus om die notariële archieven beter doorzoekbaar te maken. Tot slot biedt een digitale rondleiding door de depots een kijkje achter de schermen van het archief.

De virtuele bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 14 november van 13:00 tot 15:15 uur via YouTube. Wie het gratis evenement digitaal wil bijwonen kan zich aanmelden via: https://cbg.nl/actueel/alkmaar/.