Beeld Wodka haalbaar door steunactie

Algemeen
Wodka in actie.
Wodka in actie. (Foto's: aangeleverd)

ALKMAAR - Het standbeeld voor ziekenhuiskat Wodka gaat er komen. De steunactie voor Alkmaars bekendste kat heeft nu al ruim 5000 euro opgeleverd, terwijl de actie inzette op 3500 euro. Wodka was dé ziekenhuiskat van Noordwest en was jarenlang voor de ingang van het ziekenhuis te vinden. Door ziekte moest zijn baasje Dominique Bieman Wodka in laten slapen. Anja van Dijk en Tanneke Goverse - beiden werkzaam bij de Noordwest Ziekenhuisgroep - kwamen in actie voor een blijvende herinnering aan Wodka.

“Die malle kat zat al ruim tien jaar voor de deur van ons ziekenhuis”, zegt Tanneke Goverse, een van de initiatiefnemers van het beeld. “Als mensen zich afvragen waarom in hemelsnaam een standbeeld voor een kat?! Nou, lees de reacties maar op social media en bij de donaties. Wodka betekende voor heel veel Alkmaarders. In tijden van verdriet liep hij op deze mensen af. Na een zware dienst kwam hij een aai bij je halen zodat je met een glimlach het ziekenhuis verliet. Het aantal donaties bevestigt dit! Wodka wordt gecremeerd en zijn as wordt verwerkt in het beeld. Het beeld - naar gelijkenis van Wodka - wordt gemaakt door kunstenaar Edith Janzen.”

Dominique Bieman

“Een huisdier verliezen waar je zoveel van houdt, voelt voor mij als het verliezen van je kindje”, zegt Dominique Bieman, het baasje van Wodka. “Wodka woonde vlakbij de ingang van de spoedeisende hulp, maar liep al snel om het ziekenhuis heen naar de hoofdingang. Dat vond ie vast gezellig door alle aandacht die hij daar van mensen kreeg en dus werd hij daar een vaste gast. Ik heb van medewerkers wel eens gehoord dat ze achter hem aan moesten rennen omdat naar binnen was geglipt, haha. Iedereen kende Wodka; hij werd een icoon die heel wat losmaakte bij mensen, dat blijkt wel. Dat hij er niet meer is doet veel pijn, al word ik nu nog in beslag genomen door alle drukte een aandacht. Straks is het stil en dan is het fijn dat er een blijvende herinnering van Wodka is. Zijn as wordt in het beeld verwerkt; dat vind ik een mooie gedachte.”

Wodka en zijn baasje Dominique Bieman. (Foto: aangeleverd)

Afbeelding
Afbeelding