Inbraak en diefstal bedrijfswagen stijgt explosief

Partnerbijdrage
Voorkom inbraak en diefstal van je bedrijfswagen.
Voorkom inbraak en diefstal van je bedrijfswagen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het aantal inbraken en diefstallen van bedrijfswagens is explosief gestegen, maar liefst 30% ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit (LIV). Wie denkt met een oudere bedrijfswagen de dans te ontspringen, heeft het mis. Veel verkochte oudere modellen zijn juist ook in trek voor de onderdelen.

Het terugvindpercentage is opvallend laag. LIV-manager Hendrik Steler: “Opvallend is dat het terugvindpercentage (33,4%) ook erg laag is mogelijk omdat ze snel de grens overgaan. Naar mijn visie is dat om bedrijfswagens over het algemeen niet zijn voorzien van een terugvindsysteem. De meeste voertuigen worden namelijk na diefstal ergens anders geparkeerd in een straat of openbare parkeerplaats veelal in een straal van circa 50km. Op het moment dat het voertuig zich daar nog bevindt na circa 2 dagen dan weten ze dat het voertuig niet is voorzien van een terugvindsysteem en dus hun weg vervolgen. Dan ziet u doorgaans uw voertuig nooit meer terug.”

Verzekering bij diefstal

“Wij zijn erachter dat vanuit vele verzekeringsmaatschappijen hun verzekeringsnemer niet goed informeren. De eisen worden niet telefonisch gemeld en of besproken, maar staan in de ‘kleine’ letters van de clausules. Zo hebben wij helaas meerdere gedupeerde hierover gesproken, en gelukkig ook vele ondernemers op tijd kunnen waarschuwen. Dit moet ten alle tijden kenbaar worden gemaakt op het moment dat je een verzekering afsluit met diefstal. Geef de verzekeringsnemer een periode om dit in orde te maken en het aan te tonen. Indien dit niet gebeurt dan kan je als verzekering aangeven bij de verzekeringsnemer dat hij vanaf dat moment niet meer verzekerd is tegen diefstal.”

Oplossing: kies voor een deugdelijk, zichtbare beveiliging op uw bedrijfswagen en ook mechanisch zodat het elektronisch ongrijpbaar is voor de dief. Let op, laat u niet verleiden tot aanschaf van ‘goedkope’ sloten, veel zijn al achterhaald met inbraakinstructies op Youtube. En wat doorgaans geldt; eenvoudig te monteren = eenvoudig te verwijderen.

Kijk voor goede beveiligingsmogelijkheden op www.busslot.nl. Dit is een onderdeel van Werk-verkeer, dat alles in huis heeft voor bedrijfswagens. Werk-verkeer is te vinden aan Voorburggracht 311 in Noord-Schardwoude. Meer weten? Kijk op www.werk-verkeer.nl of bel 072-8448745.