Wandelen door het Landsmeerderveld

Algemeen
John Jansen van Galen op een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen op een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is - anders dan men vaak meent - een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers te voet mee door het Landsmeerderveld.

Wandelen door Noord #2

Als een stadswal uit de Gouden Eeuw ligt de A10 om Noord heen, een scheidsmuur tussen de stadswijken en het boerenland. Laten we hopen dat het nog lang zo blijft! Soms hoor je klagen dat de toegangen uit Noord naar Waterland zo schamel zijn, zo weinig majestueus, maar het effect is juist prachtig: vanuit een woonwijk ga je een donker tunneltje door en opeens opent zich het weidse, groene landschap voor je! Vandaag, op deze wandeling, krijgen we zo plotseling zicht op het Landsmeerderveld. De tocht begint en eindigt in Banne-Buiksloot, niet bepaald een omgeving die als wandelparadijs bekend staat, maar daar vergis je toch in! Toen deze wijken in het laatste kwart van de vorige eeuw verrezen behoefde er nog niet op ruimte beknibbeld te worden, en die is veelal groen ingevuld. Jammer dat er, nu de grond zo duur is geworden, niet meer zo ruim gebouwd zal worden.

door John Jansen van Galen

Aan de rand van de Banne ligt de Buiksloterbreek, een paradijsje van rietkragen, watergangen en bosschages. We gaan noordwaarts, krijgen zicht op het nieuwe, met prijzen bekroonde gemaal aan de Landsmeerderdijk en op het oude, dat nu ‘concertgemaal’ is. Verderop links van ons wildernisjes van riet en plassen, beschermd vanwege de Noordse woelmuis die er huist, ‘het pandabeertje van Nederland’ volgens stadsdeelecoloog Fred Haijen. Langs ons pad wemelt het van de krokussen, wit, geel en erg paars. Dan, langs het talud van de A10, gaan we dat tunneltje door en ligt het Landsmeerderveld voor ons, met recht vooruit het torentje van Watergang, iets naar links Landsmeer, daartussenin het Ilperveld en dichterbij een afgedankte moderne windmolen. De zon schijnt uitbundig en hele zwermen ganzen scharrelen in de weiden. Oef! Helaas moeten we nu even de drukke IJdoornlaan volgen. Het doet ons des te beter beseffen hoe stil het elders nog is. En trouwens, al gauw verlaten we de verkeersweg om een pad langs gezellig-rommelige maneges te kiezen. Dan zetten we weer koers naar de Buiksloterbreek en het begin van onze wandeling. 

Routebeschrijving: 

Beginpunt: halte Barkpad van GVB-lijn 34. (Parkeren: omgeving Marjoleinstraat). RD = rechtdoor, LA = linksaf, RA = rechtsaf. Volg Barkpad (fietspad) met water links, LA eerste pad, LA houten brug over, RA op T-kruising, LA brug over en meteen RA, dit pad blijven volgen (eventueel over graspaden links, waar je mooi door het riet kunt struinen ), met bocht mee naar rechts, LA tunnel door, schuin links RD (bomenlaantje), aan het eind bij brug RD onverhard pad, met bocht langs water naar rechts tot kruising bij witte brug, LA tunnel door en RD, bij wegwijzer 66960/1 LA, over hoge witte brug bij wegwijzer 66959/1 LA, over ophaalbrug LA, langs water RA, dan RA brug over (Vikingpad), fietspad volgen met bocht naar links yot viaduct, RA tunnel door, nu RD met water rechts. Blazerpad volgen tot flatgebouw (Douwes Dekkerhuis), RA en weer RA brug over, meteen LA, pad volgen tot T-kruising, LA terug naar Barkpad.Lengte: 7 km, 2 ¾ uur. Horeca onderweg: McDonalds IJdoornlaan.
NB: De terugweg kruist tweemaal de heenweg.