Rond de Noorder IJ-plas

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Nu het voorjaar aanbreekt willen we er weer te voet op uit: in het Gooi, de duinen, het Amsterdamse Bos. Maar overal dreigt riskante drukte. Hoe rustig en mooi is het dan te wandelen door je eigen omgeving! John Jansen van Galen, 65 jaar wandelaar en 50 jaar wandelchroniqueur, neemt onze lezers de komende tijd mee op een serie wandelingen door Noord.

Wandelen door Noord #1

De eerste wandeling uit deze serie is rond de Noorder IJplas, een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam-Noord. Het is er prachtig en weids maar toch kom ik er op een stralende voorjaarsochtend slechts één jogger, één mountainbiker en één honden-uitlaatster tegen. Dat hier ooit een polder lag kun je niet meer zien, wel dat het een zandwinningsgebied was voor de A10: het bestaat voor meer dan de helft uit watervlakten, omringd door ruige bosschages van wilgen en bramen. ’s Zomers zie je er met een beetje geluk een ringslang: het is een ware stadsrandjungle.

door John Jansen van Galen

Aan het eind van de Meteorenweg loop ik graag even het vroegere sportpark De Melkweg op, dat nu Noordoogst heet, een ongekamd zooitje, een stadstuinderij met een vlindertuin, een bijenhof, De Tuin van Eten en pannenkoekenrestaurant Stroop, nu helaas gesloten. Even later sta ik aan het Noordzeekanaal. De Fortuna ligt te lossen, de Anne stoomt zeewaarts, een survey-vaartuig is op weg naar het IJ. Dan ga ik de wildernis langs de Noorder IJplas in. Het is prachtig weer, maar de paden zijn nog zompig en ik moet soms manoeuvreren om droge voeten te houden. Je lijkt af te stevenen op een pakhuis als een middeleeuwse burcht, maar buigt af langs een zijkanaal.

Verderop passeer ik links een lange rij woonboten, met name als Uhuru en Senang, altijd bezienswaardig in hun variatie van tuintjes, schuurtjes en steigertjes. En vlak voor je een verkeersweg bereikt, de drukke Oostzanerdijk, kun je weer een smal pad inslaan langs de oever van de plas, het spiegelend water aan je rechterhand. Het grillige pad gaat flink op en neer. Het kent vele varianten maar verdwalen kun je niet: je blijft vanzelf voortgaan tussen de weg en de plas, voorlangs het Depot Noorder IJplas, een gemeentewerf met hoog opgeworpen zandhopen, als een Amsterdams berglandschap.

Wat wordt hier bekokstoofd? Ik ontmoet een oude bekende, hij woont aan de plas en is niet gerust op de wemeling aan plannen om dit rommelige gebied te gaan moderniseren of ‘herinrichten’ (en als je dat woord hoort, zeiden de Dames van Buiksloot onlangs in het Nieuwsblad: berg je dan maar). De cruiseterminal komt er dan wel niet, maar toeristische ‘ontwikkeling’ en windmolens kunnen ook flink afbreuk doen aan de woeste sfeer van het gebied rond de plas. Ga er dus gauw kijken voordat dit woeste paradijsje is gestroomlijnd!

Routebeschrijving:

Begin- en eindpunt: Meteorenweg 272. Met auto of fiets: bij Noordoogst parkeren. Met OV: buslijn 35 naar Meteorenweg en deze uitlopen naar Noordoogst.

Maak eerst een rondje over Noordoogst, volg dan de weg voorlangs Noordoogst en ga op de kruising rechts voorbij slagboom. Aan het einde links, het wordt een zandpad. Op verharde weg rechts, over brug links en meteen rechts. Houdt het Noordzeekanaal aan uw rechterhand en buig met het pad mee naar rechts langs het zijkanaal. De Noorder IJ plas ligt nu rechts van u. Volg dit pad geruime tijd, het wordt verhard en gaat langs woonboten. Aan het eind voor een verkeersweg (Oostzanerdijk) bij plaatsnaambord Amsterdam rechtsaf, een smal pad met aftakkingen. Houd de plas rechts en ook Depot Noorder IJplas. Bij bord ‘honden uitlaten’ rechts hekje door. Blijf dit pad dicht langs de plas volgen, met later links een hek ernaast. Waar het hek naar links buigt gaat u ook links. Aan het eind links, rechts de brug over en terug naar het beginpunt.

Afstand: plm. 2 uur, 8 km.

NB. De paden kunnen erg nat zijn. Horeca onderweg: geen in coronatijd, straks weer aan het begin en einde hopelijk Stroop?