Tentoonstelling H-balk sculpturen

Cultuur
H-balk sculpturen.
H-balk sculpturen. (Foto: Rob Versluys)

NOORD - In Atelier Volten in Amsterdam-Noord is tot en met 23 januari de tentoonstelling H-balk sculpturen van Ruud Kuijer en André Volten te bewonderen.

André Volten (1925-2002) en Ruud Kuijer (1959) zijn twee kunstenaars die internationale faam genieten door hun grote objecten in de openbare ruimte die in vele steden en landschappen zijn te bewonderen. De H-balk is het verbindende element in hun werk. Hoewel deze kunstenaars behoren tot verschillende generaties zijn ze allebei gefascineerd door wat industriële materialen en technieken kunnen bijdragen aan abstracte verbeelding. 

De Amsterdamse kunstenaar André Volten maakte begin jaren ‘60 zijn eerste werken in ijzer op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. In de periode 1961-1970 speelt de H-balk een belangrijke rol in het werk van Volten. De tegenstelling horizontaal-verticaal die in de H-balk aanwezig is, was voor hem een reden fragmenten hiervan te gebruiken voor zijn vrijstaande sculpturen. In het werk van de Utrechter Ruud Kuijer is een H-balk uit één stuk het uitgangspunt. Door de H-balk te openen doorbreekt hij de symmetrie van het blok waardoor een vrijstaande, driedimensionale sculptuur ontstaat.

De H-balk staat in de traditie van form follows function en beoogt met een minimum aan staal een maximale constructieve sterkte te bereiken. De H-balk bestaat al meer dan 150 jaar. De H-balk heeft in grote mate bijgedragen aan de verwerkelijking van het moderne architectonische ideaal licht, lucht en ruimte. Ook beeldhouwers hebben in de 20e eeuw de essentiële kwaliteiten van de H-balk herkend en de mogelijkheden ervan benut voor hun abstracte sculptuur.

Atelier André Volten , Asterdwarsweg 10. Geopend vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.