Permanente expositie over geschiedenis van de cinema

Nieuws

NOORD - In EYE werd onlangs een nieuwe gratis toegankelijke permanente presentatie geopend met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Het geheel vernieuwde Panorama presenteert enkele topstukken uit de collectie van EYE, waaronder een 35mm Mitchell-camera, een mutoscoop en een toverlantaarn. Tezamen tonen zij de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld.

De tentoonstelling geeft voor jong en oud op een toegankelijke manier antwoord op vragen als: hoe werd film vroeger gemaakt, hoe zagen de oude cinema-apparaten eruit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? De tentoongestelde apparaten uit de collectie van EYE markeren steeds een belangrijk moment in de geschiedenis van de cinema.
Te zien zijn onder andere een 35mm Mitchell-camera waarmee vele Hollywoodfilms zijn opgenomen, een mutoscoop die The Waiter van Chaplin toont, en de Kinamo, een zeer compacte camera waarmee filmpionier Joris Ivens de beroemde documentaire De brug filmde.
De werking van de apparaten wordt uitgelegd in heldere animatiefilms. Daarnaast zijn er filmprojecties te zien en replica’s waarmee de bezoekers zelf de werking van de apparaten kunnen onderzoeken.
De presentatie voert ten slotte ook langs het 360° - een installatie met filmfragmenten uit de collectie, de Pods - mini-cinema’s met driezitsbank - en langs interactieve installaties als de Flipbook en het Green Screen, waar bezoekers een zogeheten ‘duimbioscoop’ kunnen maken en kunnen figureren in een filmscène.
Het Panorama vormt een onderdeel van het project Cinema (R)evolutie waarbij het verhaal van de ontwikkeling van de cinema centraal staat. In 2015 gaan nog meer onderdelen van deze ontdekkingstocht van start zoals audiotours en een vernieuwde EYE-walk.
Panorama is dagelijks gratis te bezoeken van 10.00 tot 21.00 uur in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl