(Foto: Willem Brand)

Hofjespomp centraal in Hofjeskrant

HAARLEM - De komende drie weken is de Haarlemse Hofjeskrant weer gratis verkrijgbaar op vele plekken in Zuid-Kennemerland. In nummer 38 staat de hofjespomp centraal. In de meeste Haarlemse hofjes is de hofjespomp een overblijfsel uit vervlogen tijden en niet meer in gebruik. Uitzondering op die regel zijn hofje In den Groene Tuin, het Hofje van Heijthuijsen en sinds kort het Frans Loenenhofje.

Luxe

Het was een luxe in de 17de en 18de eeuw om zo dichtbij een pomp te hebben en niet bij een van de stadspompen water te hoeven halen. Veel hofjes hadden een dubbele pomp met twee soorten water: grond- en regenwater. Dat laatste was schoner en schaarser. In sommige hofjes zie je op de dubbele pomp nog een R (=regenwater) en een P (=putwater) staan.

Waakdoosje

Een bijzonder attribuut overleefde de tand des tijds: het loden waakdoosje uit het Vrouwe en Antonie Gasthuis. Regent Louis Mathijsen: 'Ten tijde van het gebruik zaten er in dat doosje juten en linnen zakjes. Daarin hadden de dames waakgeld opgespaard.' Meer over de pomp en het doosje is te lezen in de gratis af te halen krant.

Inpaktafels

De krant ligt in Haarlem op de inpaktafels van supermarkten van de DEKA (o.a. Mr. Cornelisstraat, Planetenlaan, Schalkwijker-straat) en AH (o.a. Raaks, Westergracht, Kruisstraat en Marsmanplein). Ook bij de VOMAR in Noord en Zuid, bij JUMBO en PLUS. Verder bij de VVV en de bibliotheken. Ook in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium.

Info: www.haarlemse-hofjeskrant.nl

Meer berichten