De prachtige Bavo aan gelegen aan de Leidsevaart.
De prachtige Bavo aan gelegen aan de Leidsevaart. ((Foto: Harro Jansz))

Harro Jansz, een Haarlemse stadsfotograaf met een uit de hand gelopen hobby

HAARLEM - Als je hobby uit de hand loopt, kun je je jezelf ineens tegenkomen als minibedrijfje. Harro Jansz maakt al jaren foto's van Haarlem, die met de jaren steeds mooier werden. In een Haarlemse Facebookgroep groeide het aantal reacties en waarderingen, met soms meer dan 1000 likes op een foto. "Maak er een kalender van," werd er gesuggereerd. En die kalender kwam er. Zo konden in 2019 al honderden Haarlemmers niet alleen op Facebook, maar ook thuis genieten van Harro's foto's van Haarlem. Een kalender voor 2020 kon niet uitblijven.

Nu de tweede editie van Harro's Haarlem verkrijgbaar is voor 2020, lijkt het inmiddels toch ook wel een beetje een bedrijfje. Het is te merken dat Haarlemmers van hun stad houden en deze kalender graag cadeau geven met Sinterklaas of Kerst. Op de edities tot nu toe vind je te verwachten onderwerpen als de Grote Markt en de Adriaan, maar ook minder voor de hand liggende onderwerpen zijn in beeld gebracht. Bijvoorbeeld de Schoterbrug en het Reinaldapark. Dit jaar siert de voormalige branderij van Droste Cacao de voorkant, met een volle maan boven dit prachtige rijksmonument. Een aantrekkelijk beeld, met Sint in aantocht.

Grote aantallen zijn echter niet het doel voor Harro. "Leuk als veel Haarlemmers van mijn foto's kunnen genieten, maar het is voor mij toch echt in de eerste plaats hobby en passie ineen. Als ik mijn foto's maak en deel op sociale media, denk ik daarbij niet aan de eventuele verkoop of het maken van weer een nieuwe kalender. Fotografie is voor mij een moment van verstilling in het normale drukke leven met mijn gezin en mijn parttime werk als meester. Ik werk met nieuwkomers: kinderen van arbeidsmigranten, van expats en van vluchtelingen. Ook dat geeft veel voldoening."

Blauwe uurtje
Zeker wanneer foto's tijdens het blauwe of gouden uurtje is gemaakt, dus rond zonsondergang of zonsopkomt, zijn het snel beelden die veel mensen raken. "Je moet er soms op onmogelijke tijden voor op pad en uit bed, maar dat is het vaak waard. Wanneer je ergens op het juiste moment bent, is het soms magisch. Laatst was ik op de laatste dag van 'Klim naar het Licht' als één van de laatsten boven. De lucht werd donkerder en de stadsverlichting ging aan. Dan ontstaat die magie plotseling en ben ik zo blij als een kind. Misschien staat die foto op een dag wel op de kalender voor 2021."

De kalender voor 2020 is te zien en te bestellen op Harros Haarlem

Zolang de voorraad strekt. "Want ja, hobby is hobby en ik wil genoeg tijd overhouden om gewoon lekker op pad te kunnen en plaatjes te schieten."

Meer berichten