Haarlem 775 jaar: trotse Haarlemmers aan het woord

Algemeen
Het Haarlems Nieuwsblad/Rodi Haarlem feliciteert Haarlem met zijn 775e verjaardag.
Het Haarlems Nieuwsblad/Rodi Haarlem feliciteert Haarlem met zijn 775e verjaardag. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Vandaag, maandag 23 november, bestaat Haarlem precies 775 jaar. Hoe wordt dat – coronaproof – gevierd? En wat maakt Haarlemmers nu echt trots op hun stad?

In het kader van de 775e verjaardag van Haarlem worden er vandaag, vanwege corona, diverse (vooral online) activiteiten georganiseerd. Zo zijn alle Haarlemmers opgeroepen om 19.00 uur vanavond het glas te heffen op de stad. De ‘Haarlem Toost’ is via Facebook en www.haarlemtoost.nl live te volgen.

Haarlem 775 jaar-lied Roel van Velzen

Voorafgaand aan de toost houdt burgemeester Jos Wienen een toespraak, waarna kinderburgemeester Quinten het woord krijgt. Ook wordt een bijzonder lichtkunstwerk onthuld (vanaf 23 november elke avond te bewonderen), presenteert Haarlemmer Roel van Velzen een speciaal Haarlem-lied en gaat in de Filmschuur ‘Haarlem op Film’ van Erik Willems in première.

Tot slot werden Haarlemmers de afgelopen tijd opgeroepen zichzelf voor te stellen in de rubriek ‘De gezichten van Haarlem’ op Facebook en Instagram. Deze beelden worden maandagavond ook getoond. 

van velzen haarlem 775 jaar
Van Velzen maakte samen met Veldhuis en Kemper een speciaal Haarlem-lied. - Rowin van Diest

Trots op Haarlem - #IkhouvanHaarlem

Wat maakt Haarlemmers nu echt trots op hun stad? Het Haarlems Nieuwsblad stelde de vraag aan betrokken stadgenoten.

Caroline: “Ik woon nu ruim 12 jaar in Haarlem en voelde mij er vanaf de eerste dag thuis! Prachtig hoe zoveel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Haarlem voelt als een warme deken om je heen.”

Bayani: “Wat mij trots maakt om Haarlemmer te zijn, is dat we allereerst een hoofdstad zijn. Maar ook omdat Haarlem zo als thuiskomen voelt, van alle steden waar ik ooit ben geweest waar dan ook in de wereld. Haarlem is het mooiste waar ik ooit heb gewoond of zal wonen.”

Thea: “Ik ben een echte mug. Als je weg geweest bent en je ziet de Bavo-kerk, dan ben je weer thuis!”

Espelsje: “Ik hou van het Haarlem uit mijn jeugd. De bruggen over het (toen erg stinkende) Spaarne, de binnenstad. De jongens op hun Puch. Houtjetouwje jassen, bloemencorso, sinterklaasintocht, goeie medische zorg voor iedereen was in opkomst. V&D als een soort van middelpunt in de stad...”

Lucas: “Het huisje op de hoek van de Gravinnesteeg, want dat is mijn geboortehuis!”

Martijn: “Met 750 jaar lag er een boot voor Teylers museum, de Odessa. Ik gaf ooit rondleidingen op deze boot, die van vrienden van mijn broer uit Oekraïne was. De boot is omgebouwd en ligt nu in Amsterdam. Het is nu een plek voor eclectische feesten.”

Joke: “Het is mijn geboortestad. Helaas moesten we verhuizen vanwege de baan van mijn echtgenoot. Maar ik blijf een mug!”

Ellen: “Wonen in een van de straten die vernoemd zijn naar het oude wapen van Haarlem, dát maakt me een trotse Haarlemmer.”

Hubertine: “Ik ben geboren en getogen in Haarlem en krijg elke dag weer een blij gevoel als ik van mijn werk kom en mijn mooie stad in rijd.”

Pieter: “Het is gewoon de mooiste stad die er is.”

Gerda: “Het Spaarne, de oude stadskern met haar prachtige gevels/gebouwen en het dorpse karakter van deze heerlijke stad die ik al 25 jaar mijn thuis mag noemen. Ik ga er nooit meer weg.”

Haarlem, ook namens het Haarlems Nieuwsblad van harte met deze mijlpaal!

haarlem 775 jaar
Het Haarlems Nieuwsblad/Rodi Haarlem feliciteert Haarlem met het 775-jarig jubileum. - Rodi Haarlem