UPDATE

Janneke (45) een van eerste gevaccineerden regio Kennemerland: ‘Zo gepiept’

Algemeen
Janneke (45) was vrijdag de eerste gevaccineerde van de regio Kennemerland.
Janneke (45) was vrijdag de eerste gevaccineerde van de regio Kennemerland. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Janneke Saal, zelf al 12,5 jaar werkzaam bij de Haarlemse Zorggroep Reinalda, was vrijdag 15 januari een van de eersten uit de regio die gevaccineerd werd tegen corona. “Ik hoop dat velen mijn voorbeeld volgen.”

Voor Zorggroep Reinalda was 2020, net zoals voor velen, een jaar om heel snel te vergeten, zo blijkt als we Janneke vlak na de vaccinatie spreken. De 45-jarige Hoofddorpse zit al bijna dertig jaar in de zorg, maar heeft een situatie zoals deze nog nooit eerder meegemaakt.

‘Eerste coronagolf ontzettend zwaar’

“Vooral de eerste golf was ontzettend zwaar. Kijk, wij als personeel gaan ‘s avonds weer naar huis, maar voor de bewoners is corona een nachtmerrie. Ze hebben amper contact met familie en zijn enorm op zichzelf aangewezen. Natuurlijk proberen we er wel wat van te maken, met muzikale optredens in het atrium bijvoorbeeld, of door bewoners spandoeken te laten maken als bezigheidstherapie. Maar wat corona met de Reinalda-bewoners doet, is voor ons als zorgverleners gewoon ontzettend moeilijk om te zien.”

Tekst gaat door onder de foto

vaccinatie locatie schiphol ggd kennemerland
(foto: Rowin van Diest)

Afspraak eerste vaccin Kennemerland

‘Dit wil je nooit meer meemaken’, zo omschrijft Janneke de afgelopen coronaperiode. Meer dan dankbaar was ze dan ook toen ze op 4 januari de oproep kreeg van haar werkgever om zich als een van de eersten in Nederland te laten vaccineren. Ze maakte meteen een afspraak en werd uiteindelijk op 15 januari de eerste van de regio Kennemerland die het BioNTech/Pfizer-vaccin toegediend kreeg.

Vaccineren tegen corona: ‘Volg mijn voorbeeld’

Rond 9.00 uur vrijdagochtend was het dan eindelijk zover. “Het was zo gepiept: de prik zat er snel in”, vertelt Janneke tegenover het Haarlems Nieuwsblad. “Na afloop moest ik nog even een kwartiertje blijven zitten, om zeker te weten dat ik goed op het vaccin reageerde.” Maar Janneke had zo goed als nergens last van - “mijn arm voelde alleen wat warm en beurs” - en mocht al snel weer op huis aan. Ze is blij dat ze nu beschermd is tegen corona. Niet alleen voor zichzelf, maar ook vooral voor haar bewoners. “Je wil het toch niet op je geweten hebben dat er mensen sterven omdat jij je niet wilde laten vaccineren?” Janneke althans niet, en al haar collega’s van Zorggroep Reinalda met haar.

Janneke hoopt dat veel mensen haar voorbeeld zullen volgen. “Doe je niet voor jezelf, dan voor de kwetsbaren onder ons. Want het wordt hoog tijd dat alles snel weer naar het normale terug gaat.”

Corona vaccin: 5 praktische zaken

Wil jij goed voorbereid zijn voor de vaccinatie? Check dan nog even deze vijf praktische zaken voor de coronavaccinaties. En lees ook de antwoorden op de veelgestelde vragen over het coronavaccin.

‘Steeds meer vrijheden’

Bert van de Velden, Directeur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland: “Met de start van het vaccineren zetten we de volgende stap in het bestrijden van het coronavirus. Als meer mensen gevaccineerd zijn, kunnen we kwetsbaren beter beschermen en komen we stapje voor stapje in de buurt van meer vrijheden. Tegelijkertijd is het belangrijk om te benadrukken dat we er nog niet zijn. Vaccineren is nu alleen van grote waarde als het gecombineerd wordt met het naleven van de maatregelen.”

Na de verpleeghuismedewerkers volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg, die ook het Pfizervaccin krijgen. Afgelopen week is ook gestart met het vaccineren van een deel van het ziekenhuispersoneel en de ambulancemedewerkers.

Twee prikken

Het coronavaccin waarmee de zorgmedewerkers worden gevaccineerd bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en dat de cellen een geheugen opbouwen. De tweede prik – die na drie weken gegeven wordt – maakt dit proces af. Daarom krijgen mensen twee afspraken voor de vaccinatie. Op deze vaccinatielocatie wordt er vanaf vandaag 7 dagen per week gevaccineerd.

Vaccineren en testen bij Schiphol

Deze eerste fase van geconcentreerd vaccineren vindt plaats bij Schiphol P4 Lang Parkeren. Er is gekozen voor deze XL-locatie, vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren. Het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen. GGD Kennemerland benadrukt dat het belangrijk is dat inwoners zich laten testen bij milde klachten. Er is ruim voldoende capaciteit.