Wel of niet vaccineren? Haarlemmers over hun keuze (2)

Algemeen
Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar kan niet wachten tot ze het vaccin krijgt. (Foto: De Hartekamp Groep)
Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar kan niet wachten tot ze het vaccin krijgt. (Foto: De Hartekamp Groep) (Foto: )

HAARLEM - Over het vaccineren heerst er nog veel verdeeldheid. Want laat je je wel of niet prikken? Haarlemmers vertellen over hún keuze.

Diverse Nederlanders zijn inmiddels al gevaccineerd tegen corona. Iris (45), Frank (32), Natascha (30) en Tanja (58) zijn binnenkort aan de beurt. Laten zij zich wel of niet vaccineren? En waarom (niet)? 

Deze keer deel 2: Haarlemmers die zich (waarschijnlijk) niet laten vaccineren.

Lees hier deel 1 van dit artikel over wel of niet vaccineren (deel 1: wel vaccineren).

Wel of geen vaccin? ‘Huiverig voor gevolgen’

Toch heeft niet iedereen zoveel vertrouwen in de experts als Iris en Frank. Zo neigt Natascha* (30), zelf werkzaam in de zorg, eerder naar niet vaccineren. “Ik probeer momenteel zwanger te worden. Uit ervaring weet ik wat voor invloed medicatie kan hebben op je vruchtbaarheid. Daarom ben ik nog wat huiverig.” En die angst is voor Natascha niet ongegrond. “Iemand die ik goed ken heeft het vaccin al gehad. Zij vertelde dat zwangere of vrouwen die in een IVF-traject zitten niet worden gevaccineerd. Daarentegen las ik onlangs op een nieuwssite dat het juist wél wordt aangeraden om je te laten vaccineren, ook al ben je zwanger of probeer je zwanger te worden. Die tegenstrijdigheden maken dat ik niet meer goed weet waar ik van uit kan gaan. Vrienden en familie begrijpen dit wel, zij steunen mij hierin. Dat geldt ook voor mijn partner, die zelf ook nog niet weet of hij wel of niet het vaccin gaat nemen. Mocht ik de oproep krijgen, dan zal ik mij er zeker verder in verdiepen, maar op dit moment heeft dat voor mijn gevoel nog weinig zin.”

Tekst gaat door onder de foto

wel of niet vaccineren
Zowel testen als vaccineren kan op Schiphol (foto: Rowin van Diest)

Door alle tegenstrijdige berichten, weet ik niet meer waar ik van uit kan gaan

Overigens laat Natascha weten dat de meeste mensen om haar heen wel positief tegenover het coronavaccin staan. “De angst om niks meer te mogen of te kunnen doen wanneer je niet ingeënt bent, speelt hierbij ook een grote rol.”

Wel of niet vaccineren? ‘Ik denk er niet aan’

Daar waar Natascha nog worstelt met het vraagstuk van wel of niet laten vaccineren, is de keuze voor Tanja (58) simpel. “Ik geloof niet in corona. Ik zie het als een zware griep. Kennissen in mijn omgeving zijn behoorlijk ziek geweest, hadden alle verschijnselen, maar de huisarts gaf het advies gewoon uit te zieken. Daarbij is het vaccin wel erg snel beschikbaar. Iets wat op mij niet heel betrouwbaar overkomt. Ik denk er dus niet aan de prik te nemen, ook al ben ik COPD-patiënt. Het is mijn leven, daar neemt niemand anders een besluit over.”

Volgens Tanja wordt de stempel ‘corona’ ook te snel gebruikt. “Iedereen die overlijdt, is in mijn ogen aan corona overleden, maar hoeveel mensen overlijden er jaarlijks niet aan de gewone griep? Overigens draag ik ook geen mondkapje. Verder hou ik me wel aan de anderhalve meter afstand. Maar dat vaccin? Dat is voor mij echt een no go.”

* Gefingeerde naam