Wel of niet vaccineren? Haarlemmers over hun keuze (1)

Algemeen
Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar kan niet wachten tot ze het vaccin krijgt.
Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar kan niet wachten tot ze het vaccin krijgt. (Foto: De Hartekamp Groep)

HAARLEM - Over het vaccineren heerst er nog veel verdeeldheid. Want laat je je wel of niet prikken? Haarlemmers vertellen over hún keuze.

Diverse Nederlanders zijn inmiddels al gevaccineerd tegen corona. Iris (45), Frank (32), Natascha (30) en Tanja (58) zijn binnenkort aan de beurt. Laten zij zich wel of niet vaccineren? En waarom (niet)?

Deze keer deel 1: Haarlemmers die zich wel laten vaccineren.

Lees hier deel 2 van dit artikel over wel of niet vaccineren (deel 2: niet vaccineren).

Wel of geen vaccin? ‘Ik kan niet wachten!’

“Ik kan niet wachten tot ik het vaccin krijg”, roept Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar (45) als we haar spreken, al dacht ze daar aan het begin van de coronaperiode anders over. “In eerste instantie wist ik het nog niet. Je weet immers nooit hoe jouw eigen lijf op zo’n prik reageert.” Maar naarmate de tijd verstreek en er meer bekend werd over de coronavaccins, veranderde haar gevoel. “De stress op het werk nam de afgelopen maanden enorm toe. Onder onze bewoners, maar zeker ook wat mijzelf betreft. Je wordt bang dat je cliënten ziek worden, of zelfs doodgaan. Iets waar ik echt niet aan moet denken, zij zijn in die 25 jaar dat ik in dit vak zit echt mijn familie geworden. Je wil toch niet hun overlijden op je geweten hebben! Nee hoor, geen denken aan. Ik ga die prik gewoon halen zodra ik de oproep krijg. Al snap ik wel dat de jongere generatie er wat langer over nadenkt.”

Wel of niet vaccineren? ‘Het risico meer dan waard’

Iris is niet bang voor mogelijke bijwerkingen. “Ik ben positief ingesteld en denk dan maar: de professionals zullen weten wat ze doen. Ook al reageer ik nog weleens wat heftig op andere medicijnen: ik vind het het risico meer dan waard. De hele wereld krijgt het, dan moet het toch wel goed zijn.”

Overigens is nog niet bekend wanneer medewerkers in de gehandicaptenzorg aan de beurt zijn voor het vaccin. Volgens de laatste plannen zouden zij vanaf maart de prik kunnen halen. Cliënten worden wel al eerder gevaccineerd, namelijk vanaf 27 januari. In totaal krijgen landelijk 800 cliënten in vier dagen het vaccin toegediend.

De verantwoording naar de bewoners toe is groot

Vaccin ja of nee? ‘Ik vind het mijn burgerplicht’

Ook collega-zorgmedewerker Frank Doesburg (32) hoeft geen twee keer na te denken over wel of niet vaccineren. Op het moment van schrijven heeft hij nog geen oproep gehad, maar zodra hij aan de beurt is, laat Frank de prik meteen zetten. “Ik heb meerdere redenen om me te laten vaccineren”, aldus de senior begeleider, werkzaam op een open woonvoorziening voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. “Zo vind ik het mijn burgerplicht. Ik ben 32 en vind dat we de lasten van deze crisis met onze leeftijdsgroep moeten dragen. Boven alles moeten we vooruit als samenleving. Als we met een grote groep vaccineren, kunnen we op termijn weer terug naar een betere kwaliteit van leven. Want laten we eerlijk zijn, de maatregelen zijn nou niet bepaald fijn.”

Tekst gaat door onder de foto

wel of niet vaccineren

Maar voor Frank zijn er nog meer redenen om straks wel het coronavaccin te nemen. “Ik wil mijn werk kunnen blijven doen op de groep. De verantwoording naar de bewoners toe is groot. Het is fijn als we de angst voor het virus op de woongroep kunnen wegnemen, of in elk geval verkleinen. Daarnaast zorg ik voor kwetsbare familieleden die ik na een jaar ook wel weer eens knuffel wil geven. Opmerkingen als: ‘Ik weet niet meer hoe het voelt om een knuffel te krijgen’, vind ik schrijnend. Kortom, ik heb geen moment getwijfeld over wel of niet laten vaccineren.”

Frank vertrouwt volop op de experts als het gaat om het vaccin. “In principe zijn we allemaal leek in deze discussie. Niemand weet precies waarover hij of zij het heeft. Ik vertrouw in deze op de experts en op de vitaliteit van mijn eigen lichaam. Dat is ook waar ik op doelde met ‘ik vind dat we de lasten van deze crisis met onze leeftijdsgroep moeten dragen’. Het helpt ook wel dat een kennis van mij in de labs werkt aan het vaccin, dat geeft nog meer vertrouwen.”