Raad neemt genoegen met verhaal burgemeester: ‘Absoluut geen tolerantie voor intimidatie’

Algemeen
Voorafgaand aan de discussie in de gemeenteraad vond woensdag voor het stadhuis een demonstratie plaats.
Voorafgaand aan de discussie in de gemeenteraad vond woensdag voor het stadhuis een demonstratie plaats. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad is woensdagavond, ondanks scherpe kritiek vanuit de oppositie op burgemeester Wienen, akkoord gegaan met zijn aanpak van de demonstraties rond het Beahuis & Bloemhovekliniek. Voorafgaand aan de discussie vond voor het stadhuis een demonstratie plaats om op te komen voor de cliënten van de abortuskliniek, waaraan ongeveer 75 actievoerders deelnamen. Daarbij werd de burgemeester ook een petitie aangeboden.  

Joost Verhagen

Een motie van afkeuring en een motie van treurnis werden met 28 stemmen tegen en 9 stemmen voor verworpen. Ook een voorstel om in Haarlem een bufferzone van 150 meter in te stellen haalde het niet.

Donum Domini

De coalitiepartijen stelden de burgemeester tevens verschillende vragen over de gang van zaken rond de manifestaties van de fundamentalistische katholieke organisatie Donum Domini. Zo vroeg Meryem Cimen (D66) hem op de man af of zijn eigen opvattingen of geloofsovertuiging wellicht een rol hebben gespeeld in de manier waarop hij met de situatie is omgegaan. De oppositiepartijen gingen verder en verweten Wienen zelfs een ‘gebrek aan empathie voor de cliënten van de kliniek’. 

‘Nu in balans’

Burgemeester Wienen gaf aan zich op geen enkele manier te herkennen in de kritiek. Het enige wat hem volgens hemzelf wellicht aan te rekenen zou zijn, is dat hij na de signalen vanuit het Beahuis eerst een onderzoek heeft ingesteld. Volgens Wienen is de manier waarop de gemeente nu met de situatie zal omgaan het meest in balans, en zullen bezoekers van het Beahuis de demonstraties moeten kunnen ontlopen. Daarnaast wordt er volgens hem zo toch ruimte gegeven aan het demonstratierecht van Donum Domini.

Wat betreft die demonstraties: de komende drie tot zes maanden zullen de demonstraties van Donum Domini in een aangewezen vak op 25 meter van de kliniek plaats moeten vinden. Dat zal onder andere door handhaving in burger moeten worden gecontroleerd, om te zien of bezoekers van de kliniek niet alsnog geïntimideerd worden.