Verkiezingen: Haarlemse Ryan (18) en Giovanni (19) stemmen voor het eerst

Algemeen
Giovanni (19) mag ook voor het eerst stemmen.
Giovanni (19) mag ook voor het eerst stemmen. (Foto: Eigen)

HAARLEM - Hoe is het om voor het eerst naar de stembus te mogen? Het Haarlems Nieuwsblad sprak met Ryan en Giovanni, over hun ‘eerste keer’.

Lees ook: Alles over de Tweede Kamerverkiezingen (en Haarlem)

“Alles staat nog open”, zo vertelt Giovanni (19) als we hem telefonisch spreken. “Ik moet me nog verdiepen in de standpunten per partij. Pas dan kan ik een goede keuze maken.”

Ook de 18-jarige Ryan (zie foto hieronder) heeft nog geen flauw idee op wie hij gaat stemmen. Bij het maken van zijn keuze zal hij zich in elk geval niet laten leiden door de politieke voorkeur van zijn ouders. “Wat zij stemmen, daar bemoei ik me niet mee.”

‘Verkiezingen draaien om je eigen standpunten’

Giovanni wil in elk geval wel voor een partij gaan waar híj zich goed bij voelt. Ook hij zal niet per se op dezelfde partij als zijn ouders stemmen. “In mijn optiek is het juist de bedoeling van de verkiezingen dat je je éigen standpunten helder krijgt, en op basis daarvan een beslissing maakt waar jij uiteindelijk het meeste voordeel uit zou kunnen halen.”

En wat zijn dan voor hem belangrijke standpunten? Vooral sport en jeugd zijn onderwerpen waar Giovanni veel waarde aan hecht. “Als ik informatie op zoek via internet of bijvoorbeeld de kieswijzer invul, dan zijn dat zeker topics die voor mij extra zwaar meewegen.”

stemmen verkiezingen tweede kamer ryan
Ook Ryan (18) stemt voor het eerst. 
(foto: Erwin Venix)