Verborgen schatten (2): Veló Social

Algemeen
'Naast dat het een prachtige fiets is, maakt deze fiets op twee fronten een verschil.'
'Naast dat het een prachtige fiets is, maakt deze fiets op twee fronten een verschil.' (Foto: Snuffelmug)

HAARLEM - Wat als het nachtkastje van je oma eens kon praten? En welk geheim schuilt er achter die ene zilveren ring? In deze nieuwe rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen.

Deze keer geen verborgen schat uit het verleden, maar een duurzame en sociale verborgen schat die volgens de Snuffelmug de nodige aandacht verdient: de Vélo Social.

‘Foute’ fietsen

“Elke jaar worden er tussen de 3600 en 4000 fietsen door de toezichthouders van gemeente Haarlem van de straat gehaald. Uiteraard niet zomaar. Een fiets wordt alleen meegenomen in opdracht van Handhaving. Bijvoorbeeld ‘foute’ fietsen, fietsen die ergens geparkeerd staan waar het niet mag. Maar ook weesfietsen, die lange tijd ergens staan en de nodige gebreken vertonen. Mocht je fiets meegenomen zijn naar het depot van Haarlem, dan kun je deze voor 25 euro weer ophalen.”

Een gedeelte van de fietsen wordt niet opgehaald door de eigenaar, zo vertelt de Snuffelmug. “In die gevallen wordt gezocht naar een zo’n duurzaam mogelijke bestemming. Het is eeuwig zonde als onderdelen/grondstoffen verloren gaan en niet worden hergebruikt. Uiteindelijk is het streven een zo circulair mogelijke samenleving. En hier dragen wij graag ons steentje aan bij. Onze helden van Paswerk gaan met de afgedankte frames en onderdelen aan de slag. Bij Paswerk werken mensen die op eigen kracht niet zo gemakkelijk een passende job bij een reguliere werkgever kunnen vinden of een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt.”

Fiets maakt het verschil

De mouwen worden opgestroopt en met veel plezier werkt dit team aan de fietsen. “Stap één is een kwaliteitscontrole. Vervolgens wordt het frame behandeld en voorzien van een nieuwe kleur en coating. De onderdelen die nog prima in orde zijn worden gereinigd en bewerkt. Na diverse behandelingen worden er gloednieuwe onderdelen aan toegevoegd en wordt het geheel mooi afgewerkt. En voilà: de Vélo Social is geboren. Naast dat het een prachtige fiets is, maakt deze fiets op twee fronten een verschil: 

- op het gebied van duurzaamheid en op sociaal/maatschappelijk vlak

- en deze fietsen zijn een schoolvoorbeeld van de Snuffelmug-doelstelling: ‘hergebruik van goederen en grondstoffen, wat ten goede komt aan re-integratie’.

De Vélo Social zelf zien? Dat kan bij Snuffelmug Heemstede, maar ook online via Snuffelmug.nl/shop. Zelf een goed duurzaam idee? Neem dan contact op met de Snuffelmug via info@snuffelmug.nl.