Veilig buiten zwemmen in de Haarlemse zomer: hier kan dat!

Sport
Waar kun je veilig buiten zwemmen in Haarlem?
Waar kun je veilig buiten zwemmen in Haarlem? (Foto: PR)

HAARLEM - Eindelijk is het weer lekker weer! Als het zo warm is dat de mussen van het dak vallen is er niets lekkerder dan in open water te plonzen. Maar is dat wel zo veilig? Waar kun je zwemmen in Haarlem? En welke open wateren zijn er in Haarlem waar je veilig mag zwemmen? Een overzicht.

In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen. Zwemmen in het Spaarne of de Leidsevaart wordt afgeraden (het mag officieel ook niet omdat het open vaarroutes zijn) maar hier kun je in elk geval zwemmen in Haarlem en omgeving:

- De Veerplas

- De Molenplas

- ‘t Wed

- Strand van Bloemendaal

- Strand van Zandvoort

Zwemmen in Haarlem: de Veerplas

Deze zwemlocatie de Veerplas maakt deel uit van recreatiegebied Spaarnwoude. Het strand ligt aan de westkant van de plas, waar de meeste speel- en ligweiden zijn. 

Zwemmen in Haarlem: de Molenplas

De Molenplas maakt deel uit van het boezemstelsel van Rijnland. Het totale wateroppervlak van de Molenplas is ongeveer 21 hectare, de gemiddelde diepte 6 meter.

Zwemmen Haarlem: ‘t Wed

‘t Wed ligt in het nationale park Zuid-Kennemerland. Het meer is maximaal zo’n 8 meter diep en 300 meter lang.

Andere zwemlocaties in en rond Haarlem

Ook in zee bij Bloemendaal en Zandvoort kun je volgens de Zwemwater-site normaal gesproken veilig zwemmen. Hou die website wel in de gaten voor de laatste updates.

Tekst gaat door onder foto

zwemwater zwemmen in haarlem open water haarlem veilig zwemmen haarlem overveen zandvoort bloemendaal
Check Zwemwater.nl om te zien waar je in Haarlem veilig buiten kunt zwemmen. - Zwemwater.nl

Veilig zwemmen? Check Zwemwater.nl

Weten waar je veilig kunt zwemmen in en rond Haarlem? Door vooraf te kijken op Zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat, weet je of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn. Zijn die er? Dan kun je misschien beter een andere locatie kiezen. Op het bord bij de locatie is dat ook te zien, maar dat is misschien wat laat. 

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op Zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Zwemmen buiten: risico’s

Zwemmen in open wateren kán gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties wordt tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit gecontroleerd. 

De gevaren van zwemmen in open water zitten ‘m vooral in:

- Onvoorspelbare omstandigheden: In tegenstelling tot zwemmen in een zwembad, zijn de omstandigheden in open water vaak onvoorspelbaar. Denk aan plotselinge veranderingen in het weer, sterke stromingen, golven en getijden. Deze factoren kunnen zwemmers in gevaar brengen, zelfs als ze ervaren zijn.
- Vermoeidheid en onderkoeling: Zwemmen in open water kan fysiek veeleisend zijn, vooral bij lange afstanden. Zelfs ervaren zwemmers kunnen snel vermoeid raken door de koude temperaturen en het gebrek aan rustpunten. Vermoeidheid kan leiden tot spierkrampen, waardoor zwemmers zichzelf niet meer kunnen voortbewegen en in paniek kunnen raken.
- Diepte en bodemkenmerken: Open water kan aanzienlijk dieper zijn dan een zwembad, en dit kan problemen veroorzaken voor zwemmers. Het ontbreken van duidelijk zicht op de bodem kan leiden tot desoriëntatie en angst, vooral als zwemmers niet weten wat er zich onder hen bevindt, zoals rotsen, planten of andere obstakels.
- Verborgen gevaren: In open water kunnen verborgen gevaren aanwezig zijn, zoals onderwaterstromen, draaikolken of objecten die zich onder het wateroppervlak bevinden. Deze gevaren kunnen zwemmers meetrekken of verwonden, zelfs als de omstandigheden aan de oppervlakte kalm lijken.
- Waterkwaliteit: De waterkwaliteit in open water kan variëren en er kunnen potentieel schadelijke stoffen aanwezig zijn, zoals bacteriën, algenbloei of chemische verontreinigingen. Het inslikken of in contact komen met vervuild water kan leiden tot ziektes, huidirritatie of andere gezondheidsproblemen.
- Gebrek aan toezicht en hulp: In tegenstelling tot een zwembad is er in open water meestal geen professioneel toezicht of reddingspersoneel aanwezig. Dit betekent dat zwemmers zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid en dat er mogelijk niet direct hulp beschikbaar is in geval van nood.

Veilig zwemmen: maatregelen

Neem zelf ook veiligheidsmaatregelen als je gaat zwemmen in open water, denk aan zwemmen in groepen, het dragen van zwemvesten of reddingsmiddelen, het controleren van weersomstandigheden en het informeren van anderen over je zwemplannen. 

Veel plezier en een veilige dag zwemmen gewenst namens de redactie van Rodi Haarlem!

De Veerplas bij IKEA in Haarlem.
Afbeelding