Wienen: ‘EK voetbal kijken ín de kroeg kan als daar een scherm hangt’

Oranje
Voetbal kijken ín de kroeg kan wel volgens burgemeester Wienen. Toch gaan nog niet alle Haarlemse horecazaken daarin mee.
Voetbal kijken ín de kroeg kan wel volgens burgemeester Wienen. Toch gaan nog niet alle Haarlemse horecazaken daarin mee. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM – Als het aan burgemeester Wienen ligt, kunnen Haarlemmers wel voetbal kijken in kroegen waar al een scherm hangt. Extra schermen buiten, daar is hij géén voorstander van.

Burgemeester Jos Wienen liet in een gesprek op NPO Radio 1 weten geen extra risico te willen lopen. “Waar het om gaat is dat er geen feestje wordt gebouwd. Dat je mensen niet stimuleert er een groot evenement van te maken. Dat faciliteren, dat zal het lastig maken voor zowel ondernemers als de Haarlemmers zich aan de anderhalve meter te houden. We zijn zo dicht bij de eindstreep, laten we nou niet onze eigen glazen ingooien.”

Café Studio over EK uitzenden: ‘Wachten op officiële berichten’

Als er al een scherm hangt in een bepaalde horecagelegenheid, dan zal daar ongetwijfeld voetbal aan staan, aldus de burgemeester. Toch geldt dat niet voor iedereen. “Als het kan, dan doen we dat natuurlijk”, zegt Richard Roeland van Café Studio als we hem vragen of hij ook het EK zou uitzenden in zijn zaak. “Wij waren ooit een bioscoop, dus zouden niets liever willen dan voetbal opzetten op ons mooie scherm. Maar op dit moment is er nog veel onduidelijk, dus het wachten is nu op de officiële berichten.”

De wedstrijd van het Nederlands Elftal komende donderdag zal in elk geval nog niet worden uitgezonden in Café Studio, aangezien die wedstrijd om 21.00 uur begint en het café volgens de coronamaatregelen om 22.00 uur weer dicht moet. “We gaan geen halve wedstrijd laten zien.”