Elswout geschikt als festivalterrein of toch niet?

Politiek
Landgoed Elswout: een mooi decor voor evenementen of is dat verstoring van de rust?
Landgoed Elswout: een mooi decor voor evenementen of is dat verstoring van de rust? (Foto: Christa Warmerdam)

OVERVEEN: Een petitie tegen grootschalige evenementen op het landgoed Elswout is inmiddels online bijna 2000 keer ondertekend. De initiatiefnemer van deze petitie is de Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK).

Christa Warmerdam

Organisatie mikt op 500 tot 1.000 bezoekers per dag

Op 19 mei zal in de Commissie Samenleving door de gemeenteraad van Bloemendaal gesproken worden over een mogelijk evenement in 2023, genaamd ‘Weduwe Borski, Financier van Nederland’. In een brief van het college aan de gemeenteraad van 10 februari 2021 staat: “het college heeft op 5 januari jongstleden besloten in beginsel een positieve grondhouding aan te nemen.”

Elswout-festivalterrein: 500-1000 mensen per dag

Het gaat om een grote openluchtvoorstelling met live muziek ter ere van de weduwe Borski, en zal georganiseerd worden door Muziektheater ‘Tafel van Vijf’. De verwachting is dat het gaat om 5 tot 8 weken, plus opbouwperiode van 4-5 weken; er wordt gemikt op 500 tot 1000 mensen per dag (middag en avond) publiek. De planning is om het evenement in de zomer van 2023 te organiseren.

Het college meldt in de brief dat een voorbehoud is gemaakt: “Met de aantekening dat pas na alle beoordelingen van mogelijke aanvragen/ ontheffingen besluitvorming plaatsvindt, waarbij ook rekening dient te worden gehouden met de mogelijkheid van juridische procedure(s) en de dan geldende regelgeving. Dit is duidelijk met de organisatie besproken.” Verder wordt duidelijk de mening van de gemeenteraad gevraagd: “Het college realiseert zich dat, het evenement over deze raadsperiode/collegeperiode heen reikt Vandaar is het goed om de mening van uw raad te vernemen. Voorafgaand aan definitieve oordeelsvorming door het college op basis van nog te verwachten concrete aanvragen zal het gevoelen van de raad meegenomen worden.”

Elswout-festivalterrein: Weduwe Borski

Volgens de Tafel van Vijf was Johanna Borski een van de rijkste vrouwen in Nederland van de 19e eeuw en eigenaar van een enorm terrein in de regio (Bloemendaal, Overveen, Zandvoort, Aerdenhout en Heemstede) en bezat zij heel veel huizen in Amsterdam. Johanna Borski zou tussen 1814 en 1846 tot twee keer toe de Nederlandse staat van de ondergang hebben gered. Vandaar de titel die het muziektheatergezelschap heeft bedacht: ‘Weduwe Borski, Financier van Nederland’

In de petitie verzoekt de SBEZK de initiatiefnemers, De Tafel van Vijf en NOW Productions, en eigenaar Staatsbosbeheer ervan af te zien het Borski festival op Elswout te organiseren. Daarnaast roept zij de gemeente op in de toekomst geen vergunningen te verstrekken voor evenementen die de integriteit van het park aantasten.