Raadscommissie sleutelt aan referendumverordening

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De commissie Bestuur heeft zich donderdagavond gebogen over de Haarlemse referendumverordening. Het college had de commissie acht vragen voorgelegd over de verordening.

Joost Verhagen

Remko Trompetter (Actiepartij) opende het debat. Hij zei er voorstander van te zijn dat Haarlemmers vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen over beleid dat nog niet door de gemeenteraad is aangenomen. Daarnaast gaf Trompetter aan voorstander te zijn van de huidige kiesdrempel en van een mogelijkheid ook digitaal te stemmen. Jasper Drost (GroenLinks) zei blij te zijn zo vroeg te mogen meedenken over de kiesverordening.

‘Hoop nepnieuws’

Volgens het CDA heeft de verordening de afgelopen jaren meer gekost dan het heeft opgeleverd. Zo heeft de verordening er bijvoorbeeld niet voor gezorgd dat er meer vertrouwen in de politiek is gekomen. Eva de Raadt noemde het referendum over de nieuwe parkeerregels van een paar jaar terug als voorbeeld van een referendum dat niets heeft opgeleverd. Ze stelde daarom voor om de hele verordening terug te trekken. “We moeten het niet mooier maken dan het is. Dit referendum heeft ons de afgelopen tien jaar niets opgeleverd. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde gehad’’, aldus De Raadt. Dit leverde haar vragen op van D66 en de VVD. Volgens VVD fractievoorzitter Rutten was de reden van het referendum over de nieuwe parkeerregeling dat het over een klein stadsdeel ging. Maar volgens De Raadt was de werkelijke oorzaak de grote hoeveelheid desinformatie die, mede door de VVD, de wereld in zou zijn gebracht. Ze denkt dat het referendum er altijd voor zal zorgen dat er een hoop nepnieuws de wereld in wordt geholpen.

Politiek spel

D66 sloot zich grotendeels aan bij de optimistische bijdragen van GroenLinks en de Actiepartij. Hart voor Haarlem zei er ook voorstander van te zijn dat er in Haarlem referenda kunnen worden georganiseerd. Trots Haarlem gaf aan voorstander te zijn van de meest ruime referendumverordening die mogelijk is. Anne Feite Bloem (SP) wil een correctief referendum juist tot de mogelijkheden behouden. Jos Wienen waarschuwde ervoor dat een referendum geen onderdeel moet worden van het politieke spel, doordat een minderheid van de raad eventueel een referendum kan aanvragen over een raadsvoorstel. Burgemeester Wienen gaat met de input uit de raad opnieuw naar de verordening kijken, en dan zal de raad er opnieuw over spreken.