7 vragen aan: Sander van den Raadt (Trots Haarlem)

Politiek
Sander van den Raadt.
Sander van den Raadt. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Sander van den Raadt (Trots Haarlem).

Vertel eens iets over jezelf! 
Sander van den Raadt, 50 jaar, woonachtig in de Boerhaavewijk met Rosario Ruiz en zonen Sam en Max. Haarlem betekent voor mij de prachtige stad dichtbij met de escape naar de groene zoom, het bos en het strand. Vanaf mijn jeugd wil ik al in de politiek. Ik zag het vragenuurtje en vroeg me af waarom er niet gewoon Ja of Nee geantwoord werd. Vaak begint het met een Ja die dan na 15 minuten beantwoording toch een Nee blijkt. Ook ging ik in 2010 in de politiek omdat toen 48% niet meer stemde. Ik wilde weten of die mensen gelukkig waren, of ze juist alle hoop in de politiek waren verloren.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
Ik had vroeger lang haar, heb als raadslid geslapen bij de daklozen. Dat Haarlem betaald parkeren per minuut ging invoeren in garages en we het rubbergranulaat uit kunstgras hebben gehaald komt door Trots Haarlem.

Stel, jullie partij is de grootste. Wat doen jullie eerst?
Participatie. Ons standpunt is meepraten, meedoen en meebeslissen. Er zijn zo veel klachten over de participatie, bij de Domus Plus, het Anton Pieckhofje, enz. Schijninspraak stopt en de burgers krijgen het laatste woord. Wij willen het vertrouwen in eerlijke politiek terugbrengen voor de burgers. Daarom lijkt het mij ook het meest logische een college te vormen van nieuwe partijen. Zoals Trots Haarlem.

Waarom stemmen op Trots?
Om te zien dat het ook anders kan, dan elke vier jaar dezelfde zes partijen in een andere samenstelling. Sommige partijen zijn alleen nog maar gericht op besturen, na 60 a 70 jaar onafgebroken aan de macht, zoals PvdA. Veel (oude bekende) partijen krijgen stemmen omdat ze het imago hebben voor een bepaalde doelgroep te staan, terwijl dat al lang niet meer zo is.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
Trots Haarlem is de partij die sinds 2010 het meest bij de wijkraden, buurthuizen en bewoners is langs geweest om met hen te spreken en naar ze te luisteren en bewoners het partijprogramma laten maken. Dat blijven we doen. Wij zijn hier voor de burgers en niet andersom.