7 vragen aan: Gertjan Hulster (Actiepartij)

Politiek
Gertjan Hulster.
Gertjan Hulster. (Foto: Paulusz)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Gertjan Hulster (Actiepartij Haarlem).

Vertel eens iets over jezelf! 
Ik ben Gertjan Hulster, 49 jaar. Ik woon in Haarlem met Petra en mijn zoontje Pyke van 5,5. Ik ben geen geboren Haarlemmer, maar heb bewust gekozen om hier te gaan wonen. Haarlem is een stad vol cultuur, historie en mensen die er wat van willen maken.  

Waar ligt – naast in de politiek – nog meer je passie?
Ik werk als filmmaker aan documentaires over de Nederlandse fietscultuur. Dat we veel fietsen hier is een samenloop van omstandigheden. Van eigenwijze mensen die zich hebben verzet tegen megalomane verkeersplannen en visionaire bestuurders die de stad hebben beschermd tegen kaalslag en ingrijpende nieuwbouw. Het eerste voorstel dat ik schreef toen ik in de raad kwam, was de herbouw van de door verkoop en sloop verdwenen 4.000 woningen. Dit voorstel is nu beleid geworden, natuurlijk ook dankzij andere partijen. Door de huidige wooncrisis blijkt maar weer hoe belangrijk dit is. Daar ben ik dus best een beetje trots op! 

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat dan?
Wij zijn graag realistisch. De grootste worden we waarschijnlijk niet. Maar dat hoeft ook niet om toch verschil te maken! Dat zie je aan wat we in de afgelopen jaren hebben bereikt. Door goede ideeën en samenwerking. Maar als het aan ons ligt, dan gaan we zo snel mogelijk betaalbare woningen bouwen, pakken we de armoede in Haarlem keihard aan, maken we Haarlem samen met inwoners zo snel mogelijk klimaatneutraal en investeren we in de Haarlemse cultuur.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?
Door jarenlang liberaal beleid van de regering zijn er grote tegenstellingen ontstaan in de samenleving, ook in Haarlem. We zijn rijker dan ooit, maar het geld komt niet terecht bij mensen die dat het hardst nodig hebben. En belangrijke maatschappelijke problemen worden niet of te weinig aangepakt: de wooncrisis, de klimaatcrisis, de vertrouwenscrisis in de overheid. Ook zie je tekorten op de arbeidsmarkt, juist in die sectoren die zo belangrijk zijn voor de samenleving: de zorg, het onderwijs, de bouw. Dat vraagt investeringen, een slimme aanpak en kritische keuzes. Actiepartij ziet veel kansen om samen met bewoners en bedrijven te werken een socialere en betere stad.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?
Actiepartij is een partij die zich al 16 jaar inzet voor Haarlemmers. Niet met holle populistische kreten, maar met slimme, haalbare voorstellen die écht resultaat opleveren. Het voordeel van een lokale partij is dat we de stad door en door kennen. En we kiezen voor wat werkt voor Haarlem. Actiepartij staat voor een sociale, duurzame en creatieve gemeente. Wij zetten ons in voor mensen die dat het hardst nodig hebben. We vinden het belangrijk om gelijkwaardig met mensen om te gaan. Door te stemmen op Actiepartij, stem je voor een eerlijkere, creatievere, groenere en socialere stad!

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
Actiepartij zoals als altijd slimme en vernieuwende voorstellen heeft gedaan om beleid beter te maken en hen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen.