7 vragen aan: Frans Smit (OPHaarlem)

Politiek
Frans Smit.
Frans Smit. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Frans Smit (OPHaarlem).

Vertel eens iets over jezelf!
Ik ben Frans Smit, fractievoorzitter van OPHaarlem sinds 2014 en ik ben 69 jaar. ik woon in de Bomenbuurt samen met mijn echtgenote en van tijd tot tijd met een logerende dochter. Haarlem is mijn geboortestad en ik houd van Haarlem. Mijn jongste dochter, die in Londen woont, zegt elke keer als ze hier even terug is hoe gezellig en hoe mooi Haarlem is. Daar word ik elke keer weer vrolijk van.

Waar ligt – naast in de politiek – nog meer je passie?
Basketball was mijn sport, maar ik kreeg te veel blessures. Toch, zo af en toe, als ik een ring zie, kan ik de verleiding niet weerstaan. Daarnaast houd ik van koken en skiën - en heb ik ook altijd erg genoten van het acteertalent van onze beide dochters. Onze dochters houden daarnaast ook van schrijven en van de jongste verschijnt dit voorjaar zelfs een psychologische thriller. De oudste is net moeder geworden van een schat van een dochter. Mijn dochters kan ik natuurlijk geen ‘hobby’ noemen, maar het is allemaal wel erg leuk.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
Over jezelf schrijven vind ik niet gemakkelijk. Ik vind het leuk dat ik door de combinatie van geboren Haarlemmer, 10 jaar ambtenaar bij de gemeente, bijna 30 jaar bestuurlijke inzet en veel ervaring in financiële functies veel vraagstukken in onze stad snel kan plaatsen en analyseren en daardoor kan helpen met een goede aanpak.

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?
Proberen een gezamenlijk programma met zoveel mogelijk fracties en raadsleden te maken. Er zijn in Haarlem 39 raadsleden en dan moet je allereerst proberen om de kwaliteiten van zoveel mogelijk raadsleden te benutten, want er is genoeg te doen in en voor onze stad. Denken in ‘macht’ is een zwaktebod.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?
Er voor zorgen dat er niemand ‘buiten de boot valt’ en dat betekent veel aandacht voor mensen, die, vaak tijdelijk, in de knel zitten. Natuurlijk ziet OPHaarlem ook zaken als de enorme woningkrapte, het beperkte aantal banen in Haarlem (er moet veel gereisd worden naar een baan buiten de stad) en het achterstallig onderhoud van straten en groen en de lijst is langer.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

OPHaarlem luistert echt naar de Haarlemmers. Wij ondersteunen wijken en wijkraden die helaas niet serieus genomen worden door de vier partijen die nu al 8 jaar de stad ‘regeren’. Liefde voor onze stad en voor de Haarlemmers zit gewoon ingebakken in onze genen als grootste echt lokale partij. Geen ‘Den Haag’, die over onze schouder meekijkt; daarom is stemmen op een lokale partij zo belangrijk.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
OPHaarlem net zo goed bezig is als nu, en als de fractie groter is, dan met nog meer energie werkt aan de balans van onze mooie stad.