7 vragen aan: Pieter Vonck (Heel Haarlem Groen)

Politiek
Pieter Vonck.
Pieter Vonck. (Foto: REGIS DOMERGUE)

HAARLEM – In aanloop naar de verkiezingen voelen we de lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij? En waar staan ze voor? Deze keer: Pieter Vonck (Heel Haarlem Groen). 

Vertel eens iets over jezelf!
Ik ben Pieter Vonck (65), een rasechte Haarlemmer. De rijkdom aan cultuur en het sfeervolle historisch centrum met de duinen en de zee vlakbij zijn voor mij onmisbaar. Waar mogelijk probeer ik het groen in de stad te beschermen. Mijn actie om het Houtmanpad te vrijwaren van asfaltering heeft mij naamsbekendheid gegeven. De dreigende kap van 88 bomen op de Westergracht kon ik samen met de ‘Haarlemse Bomenridders’ voorkomen. Ik ben filmmaker/editor en heb jarenlang honderden programma’s en documentaires gemonteerd voor de Nederlandse omroepen. Tijdens mijn vele fietstochten ben ik nooit zo’n complete, mooie en intieme stad als Haarlem tegengekomen.

Waar ligt ook je passie? 
Naast mijn politieke bemoeienissen roei ik bij roeivereniging ‘Het Spaarne’, waar ik ook coach. Zomers maak ik graag lange fietstochten, de meeste cols in Frankrijk heb ik beklommen. Ik woon gelukkig in een van de prachtigste straatjes van Haarlem, een rijksmonument ontworpen door architect J.B van Loghem. Hij was een socialist, wat onder meer tot uiting kwam in zijn ontwerpen van tuindorpen. Dat komt mooi uit want tuinieren is een aangename bezigheid om te ontspannen. Dierbare ervaringen deed ik op in Kenia waar ik een reportage maakte over diverse projecten in de gezondheidszorg, gefinancierd door een Zweedse rozenkweker met zijn Nederlandse vrouw, een tropenarts. Het plezier en de onderlinge saamhorigheid van de bevolking, ondanks hun primitieve leven middenin de natuur, was verbluffend. Gelukkig zijn met niets... daar kunnen wij wat van leren!

Wat is jullie prioriteit?
Prioriteit is het behoud van het bestaande groen in Haarlem. De integratie van nieuw groen in bouwplannen vinden wij noodzakelijk. Niet elke vierkante meter hoeft te worden volgebouwd. Burgers moeten meer betrokken worden bij het ontwikkelen van toekomstplannen. De invloed van het ondemocratisch platform Metropoolregio Amsterdam op de toekomst van Haarlem willen wij beperken. Het in stand houden van historisch erfgoed is essentieel voor de beleving van de stad. Hoogbouw in het centrum, Manhattan aan het Spaarne, moet voorkomen worden. De grootste politieke uitdaging is om alle Haarlemmers tevreden te houden, de grenzen van de groei zijn bereikt. De wens om meer woningen te bouwen botst met de mogelijkheden en gaat ten koste van het groen en leefgenot. Het oplossen van infrastructurele problemen is een uitdaging. Verduurzamen is een prioriteit, maar niet ten koste van alles. Haarlemmers met een kleine portemonnee mogen niet de dupe worden. Van het gas af is alleen zinvol met betaalbare alternatieven voor de lange termijn.

Waarom jullie partij? 
Kiezers die bezorgd zijn over het groen in de stad vinden bij LIJST 14 gehoor. Wij staan garant voor maximale bescherming en behoud. Het historische erfgoed en de culturele sector krijgen bij ons ook speciale aandacht.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
Met ‘Heel Haarlem Groen’ krijgen burgers meer invloed op het beleid en wordt er geen boom zonder zeer noodzaak gekapt. Ook bestuurlijk zal de transparantie toenemen, raadsleden krijgen dan alle stukken die zij voor een goede besluitvorming nodig hebben, iets wat nu vaak niet gebeurt. Haarlem kan niet zonder ons!