7 vragen aan: Sibel Özogul (SP)

Politiek
Sibel Özogul.
Sibel Özogul. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Sibel Özogul (SP Haarlem).

Vertel eens iets over jezelf! En wat betekent Haarlem voor jou?
Mijn naam is Sibel, ik ben 53 jaar oud en zit sinds 2006 in de gemeenteraad van Haarlem. Sinds 1978 woon ik in Haarlem, ik ben als 9-jarig kind naar Nederland gekomen. Mijn ouders woonden al 10 jaar in Haarlem. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Vanaf mijn 15e help ik Turkse Haarlemmers, bijvoorbeeld met een doktersbezoek of bij het invullen van formulieren.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
Ik heb als 15-jarige bij een bewonerscommissie gezeten, over nieuwbouw. Pas toen ik voor een boek over de Boerhaavewijk werd benaderd - voor de 50e verjaardag van de wijk - kwam ik erachter dat ik destijds in de allereerste bewonerscommissie van de wijk had gezeten. Verder: de SP heeft een hulpdienst, waarmee Haarlemmers bij individuele vragen en problemen terechtkunnen.

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?
Wij hebben een uitgebreid programma, met drie speerpunten, waarmee we meteen aan de slag gaan: Eén: betaalbaar wonen door geen huurverhoging, lagere energiekosten en meer betaalbare woningen bouwen. Twee: betere zorg door afschaffen marktwerking in thuis- en jeugdzorg en al het geld voor zorg moet ook echt naar de zorg gaan. En drie: we zullen meteen het bindend referendum invoeren. Dat betekent dat Haarlemmers het echt voor het zeggen krijgen.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?
Dat Haarlem bewoonbaar en betaalbaar blijft, ook voor kinderen van de Haarlemmers.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?
Wij hebben goede speerpunten die bijna iedereen raken. En omdat wij de enige partij zijn die ook in de buurten actief is na de verkiezingen. Voor ons is het raadslidmaatschap geen baan waar we afhankelijk van zijn - de vergoeding staan we af - maar een middel om met de mensen echte veranderingen te bereiken.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
... je de SP ook na de verkiezingen in de buurten ziet om te strijden voor betaalbaar wonen in Haarlem.