Verborgen schatten (7): Schoteltje van Hotel 717

Winkelen
Schotel van Hotel Seven One Seven: het eerste boetiekdesignhotel aan de Prinsengracht in Amsterdam.
Schotel van Hotel Seven One Seven: het eerste boetiekdesignhotel aan de Prinsengracht in Amsterdam. (Foto: Snuffelmug)

HAARLEM - Wat als het nachtkastje van je oma eens kon praten? En welk geheim schuilt er achter die ene zilveren ring? In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: een schoteltje van Hotel 717.

“Ons oog viel op een prachtig schaaltje met Delfts blauwe kleuren”, aldus Bernice van de Snuffelmug. “Is dat een grachtenpand in Amsterdam? Als we de achterkant van het schoteltje bekijken, ontdekken we dat het speciaal gemaakt is voor Hotel Seven One Seven: het eerste boetiekdesignhotel aan de Prinsengracht in Amsterdam.”

Andere functies

“Maar het monumentale pand aan de Prinsengracht 717 had diverse andere functies voordat het in 1997 opende als luxe boetiekhotel. Het pand is gebouwd in de zeventiende eeuw, waarschijnlijk door een suikerhandelaar. Het achterhuis is ouder dan het statige voorhuis dat rond 1810 werd toegevoegd. Daarmee toonde de suikerhandelaar zijn succes en vergaarde rijkdom. Het achterhuis bleef in gebruik als ‘suykermoolen’ waar suiker werd geraffineerd en opgeslagen.”

Wilhelminahuis

“In de twintigste eeuw (1903) kreeg het een sociale functie. Het pand kreeg de naam ‘Het Wilhelminahuis’, een opleiding voor krankzinnigenverpleegsters. We noemen ze nu ‘psychiatrieverpleegkundigen’. Vanwege onvoldoende interesse voor de opleiding was het maar van korte duur. In 1916 sloten zij alweer de deuren. Wel bleven enkele instellingen voor geestelijke gezondheidszorg onder de naam ‘Stichting Wilhelminahuis Amsterdam’ in het grachtenpand gevestigd. Dat bleef zo tot 1996.”

Na een grondige verbouwing opende in 1997 het Hotel Seven One Seven als eerste boetiekdesignhotel in Nederland de deuren.