Politiek Platform Landsmeer

Marc de Jong
Marc de Jong

LANDSMEER - Vrij onverwachts eindigde het jaar 2019 in Landsmeer met politiek vuurwerk, een flinke deuk achterlatend bij wethouder Quakernaat. Niet veel later, bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Landsmeer, liet waarnemend burgemeester Straat juist een uitstekende indruk achter.

Tijdens de laatste vergadering van vorig jaar kreeg de ervaren wethouder Richard Quakernaat de wind van voren van de gemeenteraad. Directe aanleiding was het gedoe rondom extra parkeerplaatsen voor het winkelcentrum. Op initiatief van D66 kreeg Quakernaat een motie van treurnis aan zijn broek, gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad (er waren twee raadsleden afwezig). Was het een motie van wantrouwen geweest, dan had hij eigenlijk niet anders kunnen doen dan ontslag nemen. De motie van treurnis is een soort afgezwakte versie daarvan. Daarmee kon hij in elk geval nog op zijn stoel blijven zitten, maar heel comfortabel zit hij daar voorlopig even niet. Raadsleden verweten hem niet of slecht uit te voeren wat de raad hem opdraagt en 'solistisch en gesloten' te werken. Quakernaat reageerde door te zeggen dat het duidelijk was waarin hij tekortschiet, beloofde verder het signaal ter harte te nemen en zei de boodschap op zich in te gaan laten werken.

In het nieuwe jaar kreeg burgemeester Dennis Straat juist complimenten, na twee nieuwjaarstoespraken. Hij blikte in het gemeentehuis op 2 januari terug op 2019 en noemde een aantal hoogtepunten, maar had ook aandacht voor een aantal dieptepunten. Een daarvan was het overlijden van voormalig SP-boegbeeld Ami Gest, in maart. Straat blikte ook alvast vooruit naar 2020, waarbij hij een hele rij jubilerende verenigingen opnoemde. Hierbij waren er drie die dit jaar 65 jaar oud zullen worden. Hij vertelde verder dat Door Eendracht Sterk 75 jaar wordt, Ons Genoegen 85 en IVV zelfs 100 jaar. Straat eindige zijn toespraak met de oproep: 'Laten we het goede vieren en werken aan wat beter kan.'

Na deze boodschap kreeg Straat van verschillende kanten complimenten voor zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Landsmeer. Tijdens de nieuwjaarsborrel afgelopen zaterdag van de Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer, onthulde Straat dat het de bedoeling is dat er weer een 'gewone' Koningsdagviering komt in Landsmeer. Eigenaar Hans van der Haar van de Driesprong bevestigde daarna dat hij samen met Delight druk bezig is om Koningsdag weer te organiseren zoals het vóór 2019 gebeurde. Dat zou onder andere betekenen dat er weer een feesttent komt op het Raadhuisplein. Dit bericht werd door de aanwezigen met applaus en gejuich ontvangen.

Meer berichten