Jaap Pelk is de drijvende kracht achter het initiatief.
Jaap Pelk is de drijvende kracht achter het initiatief. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Walking basketball voor 55-plussers

LANDSMEER - Tieners zijn al lid en nu verwelkomt Landslake Lions nadrukkelijk ook senioren. Als een van de eerste verenigingen in Noord-Holland introduceert de club in samenspraak met het Nationaal Ouderenfonds OldStars walking basketball. De kick off is op woensdag 29 januari om 10.30 uur in het Indoorcentrum Landsmeer. Drijvende kracht Jaap Pelk is daarbij aanwezig en om nog wat extra cachet aan de officiële start te geven is een aantal ex-damesprofs uitgenodigd.

Nederland wordt overspoeld door een grijze golf. De overheid vindt het belangrijk dat het toenemende aantal senioren in beweging komt of blijft en heeft heeft Het Nationaal Ouderenfonds de opdracht gegeven aangepaste sportvarianten te ontwikkelen. Walking football is al ingeburgerd en er zijn meer takken van sport die volgen. Denk aan handbal, golf, tafeltennis en korfbal. Basketbal kan aan dit rijtje worden toegevoegd. In Zwolle en Rotterdam bieden clubs al walking basketball en in Landsmeer volgt Landslake Lions het voorbeeld.

Jaap Pelk drijvende kracht

Het idee om een aangepaste vorm van basketbal te bieden is natuurlijk leuk, maar er moet wel iemand zijn die de kar trekt. Aan Jaap Pelk (78) heeft Landslake Lions een meer dan geschikte kracht. In zijn werkzame leven was het zijn vak om mensen tot sporten aan te zetten. Was dat eenmaal geregeld en was er een groep of vereniging ontstaan, dan trok Jaap zich weer terug en stortte hij zich op een nieuw project.

"Ik heb gewerkt voor de afdeling Sport en Recreatie van de gemeente Amsterdam," vertelt hij. "Ik heb onder meer in Amsterdam-Noord golf en rolskiën opgezet. In de zeventiger jaren ben ik verhuisd naar Landsmeer. Hier ben ik in 1977 gestart met buurtbasketbal. Diverse wijkteams liet ik tegen elkaar spelen."

Handenwrijvend aan de slag

Noem een sportactiviteit die moet worden opgezet en Jaap Pelk gaat handenwrijvend aan de slag. Toch gaat zijn bloed het hardst stromen als het om basketbal gaat. Hij heeft deze sport zelf op redelijk hoog niveau beoefend en nog steeds is hij razend enthousiast over deze tak van sport. Het mag dan ook geen wonder heten dat hij al jarenlang bij Landslake Lions is betrokken.

Aan hem nu de taak om het OldStars walking basketball van de grond te tillen. Flyers zijn gedrukt en de diverse media zijn ingeschakeld. De verwachtingen zijn gunstig. Dat leert de wekelijkse senioreninstuif op de donderdag. Jaap Pelk heeft dit in 1999 opgezet en verwelkomde op de eerste lessen welgeteld zes deelnemers. De instuif loopt nog steeds en nu komen er wekelijks vijftig man op af. Ze hebben bovendien de wens uitgesproken vaker te willen sporten. Het zegt iets over de behoefte die onder ouderen leeft om te bewegen.

Zestien weken kosteloos meedoen

OldStars walking basketball voorziet daarin. De deelnemers kunnen zestien weken lang kosteloos meedoen. Een training bestaat uit een warming-up en verschillende op maat gesneden beweegvormen. De begeleiding is in professionele handen. De ex-basketbalster en inmiddels in ouderen gespecialiseerde trainster Francis Braakman-Brakel neemt de groep bij de hand aan de hand van het beproefde Athletic Skills Model. Ook zijn twee stagiairs van de Hogeschool Amsterdam van de partij.

Er wordt gepasst, gedribbeld en en geschoten met een originele basketbal. En dan alles in een rustig tempo. Zo werken de deelnemers naast het basketballen op een verantwoorde manier aan hun conditie en motoriek. Maar het draait niet alleen om bewegen. Het sociale aspect telt ook mee. Jaap: "Na afloop drinkt de groep samen een kopje koffie. De derde helft is net zo belangrijk."

Vooraf aanmelden is niet nodig. Vragen? Stuur een mail naar jaappelk@hetnet.nl.

Meer berichten