Vuurwerkvrije zones

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - Hoewel het jaar 2020 in Landsmeer nog met flink wat politiek vuurwerk eindigde, viel het qua echt vuurwerk behoorlijk mee. Exacte schadebedragen zijn nog niet bekend, maar volgens waarnemend burgemeester Dennis was het een ‘rustige jaarwisseling’. Desgevraagd geeft hij aan dat er voor zover bekend een brievenbus was opgeblazen en een speeltoestel was vernield. Verder zouden er geen andere meldingen zijn geweest.

Afgelopen oktober nog zocht de Landsmeerse fractie van GroenLinks naar steun voor het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeente. De partij gaf destijds aan dat de overlast en het aantal klachten de laatste jaren ‘enorm’ is in Landsmeer. Daarbij meldde de fractie dat een jaar eerder in Landsmeer 11 jongeren beboet waren in het kader van vuurwerk afsteken. Verder was er voor zo’n 15.000 euro aan schade door vuurwerk, aldus GroenLinks. Waarnemend burgemeester Straat zag op dat moment nog allerlei bezwaren voor het instellen van dit soort zones. Het College van Burgemeester en Wethouders wilde daarom geen algeheel of gedeeltelijk verbod instellen voor Landsmeer. Tot teleurstelling van GroenLinks kwam er onvoldoende steun vanuit de gemeenteraad om daar toch toe over te gaan. Daarmee leek een rustigere jaarwisseling vooralsnog kansloos.

‘Veel minder overlast’

Totdat halverwege november vanuit Den Haag werd bepaald dat nergens in Nederland nog vuurwerk verkocht of afgestoken mocht gaan worden. Daarmee kreeg het Landsmeerse GroenLinks zomaar meer dan waar het om gevraagd had. Fractievoorzitter Jacobien van Boeijen kijkt redelijk tevreden terug op het resultaat van het vuurwerkverbod. Ondanks dat er op slag van het nieuwe jaar toch nog flink wat vuurwerk de lucht in ging, zag Boeijen al met al ‘veel minder overlast voor het milieu, voor de dieren en voor de mensen.’

Knokken voor lokale maatregelen

Mocht de landelijke regering besluiten dat er eind dit jaar niet nog eens een landelijk vuurwerkverbod komt, dan verwacht Van Boeijen wederom te zullen knokken voor lokale maatregelen. GroenLinks zet dan wederom in op vuurwerkvrije zones in delen van de gemeente Landsmeer en daarnaast een alternatief zoals een centraal nieuwjaarsvuurwerk. De partij verwacht op deze manier het vuurwerkgebruik te kunnen ‘kanaliseren’ en daarmee de overlast en schade in het hele dorp te kunnen verminderen. Op korte termijn wil GroenLinks in elk geval exact weten welke resultaten in Landsmeer geboekt werden dankzij het landelijke verbod. Als er daadwerkelijk in Landsmeer veel minder overlast en schade is geconstateerd dan in eerdere jaren, dan zou er vanuit de gemeenteraad misschien toch nog steun kunnen komen voor overlastbeperkende maatregelen.