“Zodra ik mijn handen in de klei had gestoken was ik verkocht”

Algemeen
Wanneer Jose tuis is zet ze haar rijdende etalage aan de kant van de weg.
Wanneer Jose tuis is zet ze haar rijdende etalage aan de kant van de weg. ((Foto: aangeleverd))

MEDEMBLIK - Het begon allemaal zes jaar geleden, toen Jose Brugman besloot haar nier te doneren aan haar zieke broer. Ze raakte een aantal maanden uit de roulatie. Ze kon en mocht niet werken. Zeeën van tijd zorgde ervoor dat ze bij bij Lenie van der Laan uit Zwaag een keramiekcursus ging volgen. Toen Jose haar handen in de klei had gestoken was ze verkocht.

“Je hebt het in je vingers” zei Lenie

De slaapkamer veranderde in een werkkamer waar Jose elke vrije minuut doorbracht met haar nieuwe hobby. De slaapkamer is in de loop van de jaren gelukkig ingeruild voor een eigen atelier in de tuin. De hele schuur is verbouwd. Voorzien van isolatie, keuken en verwarming. De hobby is ingeruild voor het ondernemerschap. Haar werkzaamheden bij de politie heeft zij terug kunnen brengen van 32 naar 21 uur waardoor zij meer gelegenheid kreeg om zich te focussen op wat zij leuk vindt, het maken van prachtige kunstobjecten van keramiek.

Creativiteit zit in haar bloed

“Ik ben mijn hele leven al creatief bezig” geeft Jose aan. Tekenen, schilderen, handwerken, het maakte niet uit, als ik maar met mijn handen bezig was. Als kind wilde ik al naar de kunstacademie, maar in die tijd vonden mijn ouders dat niet zo een goed idee. Toen ben ik bijna 40 jaar geleden, bij de politie beland.

“Mijn hart ligt bij de handvormen. Ik kan hier echt mijn creativiteit in kwijt. Ik combineer keramiek graag met andere materialen en dan met name met hout (drijfhout en druivenstronken). Muziek erbij en heerlijk aan de slag.”

Exposities en kunstmarkten

“Vorig jaar kwam het er niet zo veel van, maar normaal probeer ik een aantal keer per jaar naar kunstmarkten te gaan.” verteld Jose. “Hier maak ik echt tijd voor. Er zijn leuke kunstmarkten in de buurt. Alkmaar, Wevershoof, ik ga zelfs naar Leeuwarden.”

“Daarnaast heb ik een lopende expositie in Grand Cafe Restaurant van Bleiswijk in Enkhuizen waar bijna het hele jaar mijn keramiek kunstobjecten te zien zijn.”

Raku-stook

Veel van haar opdrachten krijgt Jose van collega’s. “Ik zou nooit volledig kunnen stoppen met werken bij de politie” grapt Jose. “Dan raak ik al mijn opdrachten misschien kwijt.” Er is veel interesse voor de gepersonaliseerde urnen die Jose maakt. Met name van diensthonden die zijn gaan hemelen.

Jose personaliseert de urnen met een speciale Japanse techniek waarbij de naam, datum en een silhouet van het dier in de urn worden gebrand. De Raku Stook. “Door het roken van de urn wordt de afbeelding goed zichtbaar. Dit gebeurt als het object tot ruim 1000 graden is gestookt en dan na een thermische schok in een rookvat wordt geplaatst. Het is een onvoorspelbaar proces en altijd weer heel spannend hoe het eindresultaat eruit komt te zien.”

Tekst gaat verder onder foto


Onverbrekelijke liefde

De urn die iemand meekrijgt bij een crematorium is vaak foeilelijk. Geen wonder dat de prachtige urnen van Jose een van de meest verkochte items zijn.

Opdrachten

Daarnaast is er steeds meer vraag naar urnen voor mensen en gedenkharten, én krijgt Jose veel opdrachten voor het maken van beeldjes. Olifanten, vissen en totems. “Mensen willen gewoon een leuk voorwerp dat uniek is.” En uniek is het, alles is met de hand gemaakt en nergens is een tweede van.

Zo is Jose nu bezig met haar kunststuk ‘De reis’, een opdracht voor de meldkamer, welke gefuseerd is met de ambulance en brandweer. Allemaal nog work in progress, maar het wordt een glazen kast met boten en gebouwen, verklapt Jose.

“Met een vis kun je alle kanten uit”

Het leukst vindt Jose het om bezig te zijn met vissen. Jose: “Het maakt niet uit welke kleur of techniek je gebruikt, je kunt er alles op los laten. Een paard is een paard, een hond is een hond, maar met een vis kun je alle kanten uit.”


Nieuwe ideeën

Ondertussen is Jose druk bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën. Zo is zij net begonnen met het maken van ‘mammabollen’. Een bolletje waarop zij de zwangere moeder met haar dikke buik op een bol brand. Eens kijken of dat net zo goed gaat lopen als de rest van haar stukken.

Alle stukken van Jose zijn te zijn op haar website www.joostkeramiek.com of bekijk haar rijdende etalage aan de Hauwert 128 in Hauwert.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding