Gemeenten Koggenland en Opmeer scoren goed op zwerfafvalindex

Algemeen
Mondkapje op straat in plaats van in de prullenbak.
Mondkapje op straat in plaats van in de prullenbak. (Foto: Robert Jan Cornelisse)

De gemeenten Koggenland en Opmeer hebben afgelopen jaar heel goed gescoord bij de aanpak van zwerfafval. Beide gemeenten scoren op de zwerfafvalindex aanzienlijk hoger dan andere gemeenten van vergelijkbare omvang.

Het valt vooral op dat de hoeveelheid gevonden grof zwerfafval in beide gemeenten zeer laag is. Grof zwerfafval is groter dan 10 centimeter, zoals plastic flesjes en verpakkingen. Ook in de winkelgebieden is de situatie sterk verbeterd. Fijn zwerfafval en dan met name ‘peuken’ worden nog wel gevonden, maar ook hier zijn de cijfers aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde. Jaarlijks wordt door een extern bureau op vijftig plaatsen gemeten hoeveel zwerfafval er ligt en of dit grof of fijn afval is. Voor het eerst is er ook gemeten of er afval wordt bijgeplaatst bij afvalbakken. Hieruit blijkt dat dit zowel n de gemeente Koggenland als Opmeer bij geen enkele afvalbak het geval is.

Tevreden met resultaat

Wethouder Rosalien van Dolder van Koggenland is zeer tevreden over deze resultaten. “We zijn ons steeds meer bewust van de schadelijke effecten van zwerfafval en zetten sinds 2019 dan ook structureel in op het voorkomen van zwerfafval. Dat doen we onder meer met gezamenlijke bewustwordingscampagnes gericht op gedragsverandering. Hierbij werken we samen met Schoner Holland die zich inzet voor minder zwerfafval. Maar er is zeker ook een compliment op zijn plaats richting onze medewerkers, die van WerkSaam en het toenemend aantal inwoners dat als ‘stille raper’ zwerfafval opraapt. Met deze mooie cijfers als gevolg. In 2021 gaan we door met onze campagnes en willen we inwoners stimuleren om zelf hun eigen straat, buurt, plantsoen of wijk schoon te houden.”


Wethouder/loco-burgemeester Robert Tesselaar van Opmeer voegt daar aan toe: “Door in te zetten op participatie wordt niet alleen het zwerfafval opgeruimd maar ontstaat ook sociale controle. Want wie gaat nu nog zijn ‘peuk’ op de grond uittrappen als de buurman of -vrouw die moet opruimen. Bovendien kan zwerfafval op deze manier veilig, dus coronaproof, geraapt worden. De campagne ‘Ik raap zwerfafval omdat…‘ start dit voorjaar. Inwoners krijgen dan gratis van de gemeente een grijper/prikker. Later dit jaar gaan we campagnes voeren rondom blikjes, ‘peuken’ en zwerfafval in het algemeen. Zo hopen we dit mooie resultaat nog verder te verbeteren. Want net als dat voor Koggenland geldt, willen we uiteindelijk een gemeente zonder zwerfafval worden. Want zwerfafval is niet normaal”.

Zwerfkapje

Beide wethouders signaleren wel dat er sprake is van een toename van zwervende, gebruikte mondkapjes. Mondkapjes bevatten onder meer microplastics. In de waterafstotende laag zitten stoffen die eveneens schadelijk zijn voor de natuur. Uiteindelijk kan een mondkapje dat op de grond belandt, eindigen in de plastic soup in zee. Plus dat vogels en andere dieren er in verstrikt kunnen raken. Gooi een mondkapje dus na gebruik bij het restafval en maak er geen zwerfkapje van.

Zwerfafval

Zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners. Het is niet alleen vies, maar zorgt ook voor een onveilig gevoel. Waar zwerfafval ligt volgt snel meer. Daarnaast is zwerfafval schadelijk voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Dieren raken verstrikt in plastic, blikjes worden vermalen en kunnen zelfs in het veevoer terecht komen. Eén sigarettenpeuk vergiftigt 8 liter grondwater en een filter bevat microplastics die eeuwig in het milieu blijven. Kortom: reden genoeg om het probleem van zwerfafval aan te pakken.