Gedoe in de Zuidoost

Column
Afbeelding
((Foto: blacksalmon - stock.adobe.com))

In Beemster weten ze er weg mee. Waarmee? Het ontwikkelen van een lange termijn visie! In de Zuidoostbeemster zijn honderden nieuwe woningen verrezen en er volgen er nog eens honderden. De bijbehorende voorzieningen (zoals scholen, wijkcentra, praktijkruimten voor zorgverleners) lijkt Beemster gemakshalve te zijn vergeten.

Basisschool De Bloeiende Perelaar telt 400 leerlingen. Te veel voor het schoolgebouw. Er zou een nieuwe school moeten komen, maar ja … tsjee dat was men even vergeten in te plannen. Dan maar containers plaatsen op het schoolplein om de leerlingen te huisvesten. Niet erg comfortabel en ten koste van het speelplein, maar vooruit … het is een noodvoorziening die hooguit tien jaar(!) blijft staan. Omwonenden op hun achterste benen en een wethouder die ziende blind en horende doof lijkt. Haast is geboden en voor inspraak is geen tijd meer.

Tot overmaat van ramp kregen de ouders vorige week donderdagavond (ja heus avond) bericht dat de school vrijdag gesloten moest blijven. Gevelplaten dreigen los te komen en gevaar voor de kinderen ligt op de loer. Mijn moeder zou over die gevelplaten gezegd hebben: “alsof het opkomt als kakken.” De gevelplaten zijn al veel langer een aandachtspunt en je zou toch denken dat er voldoende gelegenheid was om de beplating aan een inspectie te onderwerpen. De school was immers dicht van medio maart tot eind augustus. Maar nee, zo gaat dat niet in Beemster. Ouders worden plots geconfronteerd met een dichte school en mogen het verder uitzoeken.

Er zijn nu hekken en containers geplaatst om de kinderen en hun ouders te beschermen tegen loslatende gevelplaten. Nog minder ruimte op het schoolplein. Ja, wonen in Beemster is leuk, maar je moet er geen schoolkinderen bij hebben.