update 6

Gespannen situatie voor ingang Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

Algemeen
De politie is op en top voorbereid.
De politie is op en top voorbereid.

REGIO - Personeel van een supermarkt in Purmerend laat het personeel vanavond door ouders of andere familieleden ophalen, bang als ze zijn om in aanraking te komen met eventuele relschoppers. Ook worden taxi's ingezet. Op de Koemarkt is een grimmige sfeer ontstaan en is 1 persoon aangehouden. Een groep van 25 kwam hier vanavond samen. Voor de hoofdingang van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is eveneens sprake van een gespannen situatie.

In verschillende appgroepen werd opgeroepen om maandagavond te gaan rellen. In Purmerend, Hoorn, Alkmaar, Haarlem en Heerhugowaard zijn acties aangekondigd en in sommige gevallen ook uitgevoerd. Eerder vanavond maakte de politie Noord-Holland bekend dat ze 5 personen heeft aangehouden, die verdacht worden van het plaatsen van de oproepen. De politie verwacht meer mensen aan te houden.

Onbekenden in Purmerend riepen op om samen te komen op de parkeerplaats waar voorheen parkeergarage ‘t Lammetje stond. ‘Wij staan voor onze vrijheid’ en ‘Avondklok? Dit is geen dictatuurland’ valt te lezen. Daarnaast de boodschap ‘Neem weer wat je kan om de regering duidelijk te maken dat wij Purmerenders ook recht van spreken hebben’. Dat de boodschappers onwetend zijn van het feit dat ze maar voor een heel klein deel van de Purmerenders praten, schijnt ze niet duidelijk te zijn.

Het blijkt overigens in het hele land grimmig te zijn, want er komen overal berichten vandaan van rellen. In Amsterdam is het opnieuw raak, nu in de omgeving van de Molukkenstraat in Oost. In Haarlem is de Vomar geplunderd. Ook werd daar de fotograaf van Rodi met stenen bekogeld. De politie staat overal paraat om snel en adequaat in te grijpen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.