Spoeddebat 19 april: blijft het azc toch (weer) langer open?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

Kan het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg openblijven na 31 mei? Om hier duidelijkheid over te verkrijgen, vindt er dinsdag 19 april een spoeddebat plaats.

Azc Oekraïne

Oorspronkelijk zou het azc sluiten in 2019. In 2021 werd deze termijn voor de tweede keer verlengd, naar 31 mei 2022. Die datum nadert, maar er verblijven momenteel nog 358 mensen in het azc aan de Lange Kleiweg. Zij hopen er toch nog langer te kunnen wonen. De roep om het azc open te houden neemt vanuit meerdere kanten toe.

Het spoeddebat op 19 april dient om de azc-bewoners eerder uitsluitsel te geven dan 10 mei - de datum van de eerstvolgende raadsvergadering. PvdA, ChristenUnie en GroenLinks zullen dinsdag een motie indienen om het azc te behouden zoals het nu is. Het college komt op haar beurt met een alternatief voorstel, dat twee weken terug in het AD al in grote lijnen bekend werd gemaakt. Kop van het artikel: ‘Zo maakt Rijswijk van terrein asielzoekerscentrum een woonwijk’. 

Wethouder Larissa Bentvelzen en wethouder Armand van de Laar wijzen hierin op de acute woningnood die heerst onder Rijswijkers: statushouders, mensen die zijn gescheiden of die uit een zorgsituatie komen. Daarvoor kan het terrein aan de Lange Kleiweg een oplossing bieden: tijdelijk, want het terrein wordt over ongeveer twee jaar in gebruik genomen door Rijkswaterstaat.

Een van de politieke partijen die ervoor pleit om de sluiting van het azc door te zetten, is Beter voor Rijswijk (BvR). Met het COA heeft BvR inmiddels te veel negatieve ervaringen, vindt de partij: “Volgens de cijfers bij de gemeente Rijswijk zouden er circa 180 statushouders zitten die nog wachten op een woning. Bij controle bleek dit aantal niet te kloppen. COA heeft wederom zonder overleg het azc vol laten stromen. Er zitten nu circa 400 mensen in het azc. COA is voor Beter voor Rijswijk geen betrouwbare partij gebleken.”

Over de gevolgen die sluiting van het azc in deze tijd kan hebben voor de reputatie van Rijswijk, stelt BvR: “Helaas is iedere gemeente die met een dergelijke opvang te maken krijgt al snel negatief in het nieuws. Belangrijke oorzaak is het falend landelijk asielbeleid. Daardoor kunnen nog steeds vele gelukszoekers soms jarenlang in Nederland verblijven. De echte asielzoekers en vluchtelingen zijn daardoor de dupe.”

Ook Rijswijks-Belang en VVD zijn bekende voorstanders van sluiting.

Vasthouden aan de afspraak

 In een eerdere reactie - op 28 februari - op vragen van Groot Rijswijk over de sluiting, gaf Coen Sleddering aan: “De VVD wil de discussie over het azc niet vermengen met de ernstige situatie in Oekraïne.” Verder: “Het azc is eerst drie jaar in Rijswijk geplaatst, daarna twee jaar verlengd. Vorig jaar heeft Rijswijk met het COA en het Ministerie van Justitie afgesproken dat het azc rustig afgebouwd wordt en dan zal sluiten. De VVD wil vasthouden aan die afspraak.” 

 Voor beide partijen geldt nu dat zij het inhoudelijk plan van het college komende dinsdag afwachten. 

 Dat het azc geen opvangplek is voor Oekraïense vluchtelingen, is in de huidige vorm waar. Het azc is bedoeld voor asielzoekers, en Oekraïners vragen meestal geen asiel aan. Omdat zij Europeanen zijn, mogen zij vrij verblijven in Nederland. Maar sommige partijen geven aan dat openhouden ook hen wel degelijk indirect helpt, omdat elk asielzoekerscentrum de druk vermindert op de vluchtelingenopvang in Nederland in het algemeen. En die druk is hoog: er zijn enorme wachtlijsten. In een tijd van een grote toestroom van oorlogsslachtoffers is het simpelweg niet gepast om een goed functionerend azc te sluiten, zo zeggen tegenstanders van sluiting.

 De mensen die betrokken zijn bij het azc, zien sluiting ervan als kapitaalvernietiging. Het azc in Rijswijk doet het relatief goed, benadrukken zij. Meldingen van overlast zijn er al drie jaar niet meer geweest. In 2019 zorgde een groepje van zestien mensen voor onrust. Die zijn toen binnen korte tijd uit het azc verwijderd. Er verblijven veel kinderen. Vrijwilligersorganisaties, vooral vanuit de kerken, kennen er de weg. Er zijn meerdere verhalen over oud-bewoners die actief hun steentje bijdragen aan de Rijswijkse samenleving, die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de ICT.

 Twee weken geleden startte Merel van Rooy (PvdA) een online petitie voor het openhouden van het azc. Deze is inmiddels bijna achttienhonderd keer ondertekend. 

Oproep 10-jarige

Niet alleen vrijwilligersorganisaties en politieke partijen, maar ook steeds meer ondernemers, de Rijswijkse Rotary Club, een bestuursvoorzitter van EP&C en een 10-jarige leerling van basisschool De Akker roepen op tot behoud van het azc. Misschien is de verwoording van die 10-jarige nog wel het helderst: “... de mensen die daar zitten zijn al gespannen omdat ze moesten vluchten. Dus die zijn blij als ze een plek hadden zoals het azc. Maar als het weggehaald wordt, worden ze helemaal naar Ter Apel gestuurd. Dat is toch onhandig, want dan wordt het veel drukker op andere plekken en is er geen plek meer, en dan moeten ze opnieuw wennen op een nieuwe school! Dan komen ze terecht in een tentenkamp en dat is verschrikkelijk erg!” 

Dan komen ze terecht in een tentenkamp

De petitie voor behoud van het azc wordt bij het spoeddebat ingediend en is hier te vinden: https://azcrijswijk.petities.nl/.

Het spoeddebat vindt plaats in de raadszaal van het stadhuis op 19 april om 19.00 en wordt live uitgezonden op de gemeentelijke Facebookpagina.