Herdenken en vieren: 4 en 5 mei Schagen 2022

Algemeen
De vlag mag uit op 5 mei
De vlag mag uit op 5 mei (Foto: Pixabay)

SCHAGEN - Het Herdenkingscomité ‘40-‘45 Schagen en het college van de gemeente Schagen, nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei 2022.

Het comité en college organiseren verschillende activiteiten in het kader van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. “Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet meer geleden onder de oorlog. Dit is reden om vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij de vele oorlogen, conflicten en regimes waar mensen elders nog dagelijks onder lijden”, stelt voorzitter van het comité Merieke Bredewold. 

Vrijheid is altijd gekoppeld aan verantwoordelijkheid, meent het comité. “Als individu en als burger van dit land hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de vrijheid om ons heen en de vrijheid van anderen. Vrijheid is het waard om voor te werken en te strijden. De verscheidenheid die voorwaarde en uiting van die vrijheid vormt, moeten we dan ook bewaken en koesteren. Zelfs als het ons voor lastige dilemma’s plaatst,” aldus Bredewold.

Herdenken en vieren

Het Herdenkingscomité ’40 –’45 Schagen organiseert in samenwerking met andere instellingen en organisaties - voorafgaande aan de viering van onze bevrijding – een (openbaar) algemene herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog - in de NH Kerk op de Markt. Tussen 11:30 en 15:00 vindt er een bloemenkransactie plaats in het Makado Centrum, georganiseerd door de werkgroep Schagen van Amnesty International. In de avond worden de kransen bij het herdenkingsmonument aan de Nieuwe Laagzijde gelegd.

Programma Algemene Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2022

19:00 uur: Algemene herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt, met als spreker burgemeester M.J.P van Kampen-Nouwen. Zij zal spreken rondom het landelijk thema ‘Vrijheid in Verbondenheid’. De muzikale omlijsting is in handen van de leerlingen van het Regius College. Leden van toneelvereniging OZOS verzorgen de declamatie van gedichten.

19:40 uur: Aanvang stille tocht vanaf de Markt naar het monument ‘Gedenkt hen die vielen voor onze vrijheid’ aan de Nieuwe Laagzijde. De tocht voor alle burgers ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst en religieuze of politieke voorkeur, wordt in stilzwijgen afgelegd en alleen begeleid door klokgelui. Bij het monument volgt een declamatie van gedichten door Esther Raatgers en hierop volgt het spelen van de ‘Last Post’ door Schagens Harmoniekapel.

20:00 uur: Na de ‘Last Post’ volgen twee minuten stilte met aansluitend het spelen van het Wilhelmus door Schagens Harmoniekapel. De eerste keer zonder samenzang, de tweede keer wordt men verzocht het eerste couplet van ons volkslied mee te zingen. Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee van gedachten te wisselen in de ontvangstruimte van de Grote Kerk aan de Markt.

Programma 5 mei

Ook op donderdag 5 mei heeft het comité een uitgebreid programma op de rol. Het Regionaal museum 1940-1945 Schagen en Omstreken en Museum Slag van de Somme 1914-1918 zijn beide de gehele dag geopend. Ook zullen bij het Slot en op het Cultuurplein, voertuigen uit de tweede Wereldoorlog en kramen met curiosa staan tot het eind van de middag. 

Bevrijdingsdag Schagen 2022

Op het Marktplein op het podium voor het bevrijdingsfeest tegenover De Gevel zal burgemeester van Kampen-Nouwen rond 13:00 lopers met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen welkom heten. In Wageningen wordt het vuur om 00:30 aangestoken waarna het startschot klinkt. Het vuur wordt vervolgens door zestien atleten, of wel ‘Vrijheidslopers’ en twee fietsers naar Schagen gebracht. In Wageningen werd op 5 mei de capitulatie ondertekend door de Duitsers. “Deze collectieve prestatie staat bol van symboliek”, aldus Bredewold. 

Na een reis door de nacht brengt het vuur ons licht.

De lopers worden rond 13:00 verwacht. Zij zullen het bevrijdingsvuur overhandigen aan Burgemeester van Kampen. Hierbij zijn ook enkele veteranen Schagen aanwezig en zij brengen samen met de burgemeester de fakkels naar het monument op de Nieuwe Laagzijde.

Het Herdenkingscomité ’40 – ’45 Schagen Introduceert naast alle bestaande evenementen op het Slotplein en in de Muziektuin dit jaar in samenwerking met de SES een bevrijdingsfeest op het Marktplein in Schagen tegenover De Gevel. Op dit podium treden verschillende bandjes op om gezamenlijk onze vrijheid te vieren.

Kinderspelen in Muziektuin

In de Muziektuin in Schagen aan de Loet beginnen in de middag de kinderspelen. De medewerkers van team Sportservice Schagen staan klaar bij de springkussens en diverse geweldige attracties. Gedurende de hele middag kunnen de kinderen zich laten schminken en er zijn lekkere hapjes te koop waar u gelijk het goede doel mee steunt van Stichting Friends for Brikama. Daarnaast treden De Vuilnismannen op met een waanzinnige interactieve show. Deze show zal twee keer op de middag plaatsvinden. De eerste show vangt aan om 14.15 uur en de volgende aanvang 15.45 uur. Bij mooi weer in de Muziektuin, bij slecht weer in Alpha aan de Loet.

Live uitzending

Het Herdenkingscomité ’40 –’45 Schagen hoopt met deze activiteiten zowel ouderen als jongeren aan te spreken. “Zo worden fundamentele menselijke waarden, die destijds en ook nu weer door rassenwaan en machtsmisbruik werden en worden bedreigd, levend gehouden.” NoordkopCentraal zal net als voorgaande jaren de algemene herdenkingsbijeenkomst op 4 mei vanaf 19.00 uur in de NH kerk op de Markt en aansluitend bij het herdenkingsmonument aan de Nieuwe-Laagzijde live uitzenden.

Ook in Schagen wordt de vrijheid gevierd.