Buurtgezinnen bestaat vijf jaar: 150 Zaanse gezinnen gekoppeld

Algemeen
V.l.n.r. Linda, Taofeeq en Erwin.
V.l.n.r. Linda, Taofeeq en Erwin. (Foto: Susan Rozemeijer)

ZAANDIJK - Twaalf is hij. Taofeeq. Joep van tien is zijn grootste vriend. Met hem kan hij voetballen, met lego spelen en skeeleren. Even kind zijn. Taofeeq is aan het gezin van Joep gekoppeld door Buurtgezinnen, dat nu vijf jaar in Zaanstad actief is. Inmiddels zijn er 150 Zaanse matches gemaakt tussen gezinnen die hulp vragen en gezinnen die hulp bieden.

Door Susan Rozemeijer

Door de opvang van zijn steungezin uit Zaandijk kan de van oorsprong Nigeriaanse Taofeeq voelen hoe het is om mee te draaien in een gezin. Zelf heeft hij geen broers of zussen. Hij woont klein, en slaapt op een matras in de woonkamer. Zijn vader is chronisch ziek. Zijn moeder woont in Nigeria. “Alles is leuk hier. We doen veel leuke dingen”, antwoordt hij met een grote glimlach op de vraag wat hij precies vindt van het samenzijn met zijn steungezin.

We krijgen echt energie van Taofeeq

Sinds september 2020 is Taofeeq een middag in de week bij Linda, Erwin en hun kinderen Maud (17), Joost (14) en Joep (10). “Het is geen enkele moeite om hem op te vangen”, vertelt Linda. “We krijgen echt energie van hem.”

Taofeeq woont redelijk dichtbij. Hij fietst zelf naar zijn steungezin toe. Gedurende de lockdown helpt Linda Taofeeq naast een middag per week spelen ook met online thuislessen en huiswerk maken. Linda is leerkracht op een basisschool in Koog aan de Zaan. Thuis een kind meer of minder, daar draait ze haar hand niet voor om. Hun kinderen helpen ook mee.

Aandacht verdelen

“Met rekenen heeft hij moeite. We zijn de sommen gaan zingen, dat helpt.” Erwin is werkzaam bij de recherche in Amsterdam. Hij ziet hoe Taofeeq opbloeit. “Je moet er als gezin achterstaan. We proberen de aandacht tussen de kinderen daarom goed te verdelen. Maar drie of vier kinderen maakt echt niet zoveel uit. Het geeft een goed gevoel iets voor een kind te doen die het minder makkelijk heeft.”


Een vrolijk gezicht brengt overal licht gaat zeker op voor Taofeeq. 

“We helpen zijn vader ook met vervoer naar de voedselbank”. vertelt Linda. “In het begin gingen we mee, nu leent hij onze auto. In korte tijd zijn we echt om Taofeeq gaan geven”, zegt ze terwijl hij over de bank rolt. “Het was wel spannend, om naar vreemde mensen te gaan”, vindt Taofeeq. Hij voelde dit de eerste keer ‘in zijn buik,’ zegt hij. Dit gevoel was snel over toen ze elkaar ontmoetten.

Nog een kindje opvangen

Linda en Erwin hebben eerst gedacht aan het opnemen van een pleegkind. Linda: “We woonden hiervoor kleiner. We hadden geen slaapkamer over dus dat kon niet. Op Facebook zagen we een oproep van Buurtgezinnen en dachten meteen: Dit gaan we doen. Na de kennismaking met Irma de Groot , de coördinator van Buurtgezinnen, en de goedkeuring zijn we begonnen. Het bevalt ons heel goed. Zo goed dat we hebben besloten nog een kindje op te vangen. We gaan een oma ontlasten die de zorg draagt voor een kindje van 2,5 jaar.”

Meer informatie, of aanmelden als steun- of vraaggezin, zie www.buurtgezinnen.nl

Win-win situatie voor kind én buurtgezin.