Mishandeling zwanen in Kogerveld

Algemeen
Het verliefde koppeltje zwanen.
Het verliefde koppeltje zwanen. Foto: Chris van der Velden

Door Chris van der Velden

ZAANDAM - Sinds kort worden we in onze prachtwijk Kogerveld bezocht door een koppeltje zwanen. Ze zwemmen te pas en te onpas de Noordervaldeursloot in om te fourageren, en als ze een iets gevarieerder menu wensen stappen ze de kant op. Twee aan twee, prachtig om te zien, en ontroerend tegelijk. Dolgelukkig zijn ze, en verliefd tot over hun oren.

Maar vanaf het moment dat ze dan de wallenkant op waggelen gebeuren er opeens rare dingen. Dingen die je niet meer zou verwachten anno 2019, waarin iedereen de mond vol heeft van milieu, klimaat en dierenwelzijn.

Dan laten mensen hun hond los juist in de buurt van de zwanen. Om er dan vervolgens een overduidelijk genoegen in te scheppen als de zwanen zich helemaal rot schrikken als de grommende viervoeters op hen afstuiven.

Zwijgen

Hondenuitlaters die verder geen enkele moeite doen om de honden te corrigeren en terug te fluiten. En met een blik van 'ik heb niks gezien' lopen ze daarna onverstoorbaar door. Wandelaars in de buurt doen er het zwijgen toe. Die komen immers voor hun rust....

Ook zag ik dat een jongen van een jaar of 15 kwam aanlopen. Hij brak een tak af van een boom en begon die zwanen ermee te slaan ... Die gast werd gelukkig op de vingers getikt door een buurtbewoner. Deze verzocht hem op te houden met zijn stupide gedrag en sommeerde hem op te rotten. De jongen droop af. Maar waarschijnlijk zonder het besef waarom ie geen zwanen mocht slaan.

Ik begin me steeds vaker af te vragen hoe het zit met het respect van sommige mensen voor de natuur en alles wat daar deel van uit maakt. Ik vraag me af wat er de lol van is om je hond op een stel verliefde zwanen af te sturen. En het wordt klaarblijkelijk steeds ingewikkelder om mensen met een dergelijk fout gedrag daarop aan te spreken.

Reageren

Reageren op het verhaal van Chris van der Velden? Dat kan, stuur een mail naar: redactiezaan@rodi.nl