Rijswijker Sydney van der Heijden naar finale Europacup Tweewielers

Algemeen
Sydney van der Heijden heeft altijd van sleutelen gehouden. Hij gaat komende donderdag en vrijdag voor het eerst zelf zijn vaardigheid laten zien in de Europese finale voor Motorfietstechniek.
Sydney van der Heijden heeft altijd van sleutelen gehouden. Hij gaat komende donderdag en vrijdag voor het eerst zelf zijn vaardigheid laten zien in de Europese finale voor Motorfietstechniek. (Foto: PR)

Elk jaar strijden Europese mbo-studenten Fietstechniek en Motorfietstechniek om te laten zien wie de beste zijn in hun vak, tijdens de Europacup voor Tweewielers. Vier studenten van het Koning Willem I College uit ’s-Hertogenbosch mogen in 2023 Nederland verdedigen. Eén van deze studenten is de 26-jarige Sydney van der Heijden uit Rijswijk. 

Door Debbie van Eijk

Op 23 en 24 februari gaat in Zwitserland de strijd om de Europese titel los. Finalisten - allemaal scholieren - uit Polen, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland nemen het in Bern tegen elkaar op. Sydney wil de titel behalen op het gebied van Motorfietstechniek, net als zijn studiegenoot Pim. Hun medestudenten Sjoerd en Raoul - ook studenten aan het Koning Willem I College - gaan voor de beste score in Fietstechniek.

Vaardigheid

Alles draait deze dagen om precies werken, binnen een bepaalde tijd. Doen de finalisten alles zoals het hoort? Gebruiken ze de juiste middelen? Ook het schoon houden van de werkplekken telt mee. Juist in de dingen die in de praktijk redelijk veel fout gaan, moeten ze hun vaardigheid tonen.

Extra geoefend

De opdrachten tijdens de finale op 23 en 24 februari, zijn vooraf onbekend. Daarom trainen de jongens al ruim vijf weken elke maandag drie à vier uur lang op bepaalde opdrachten. “Het reviseren van een voorvork,” noemt Sydney als voorbeeld. “Of het statisch meten van een cilinder.” Hij vervolgt: “Het is heel breed. Je probeert je voor te bereiden op alles wat je kan tegenkomen. Het meeste gaat fout met meetwerk. Daar hebben we extra op geoefend.” 

Goede leraren

De concurrentie is niet mis, maar Sydney kan bogen op een gedegen opleiding: hij is heel tevreden over de lessen aan het Koning Willem I College. “Onze leraren zijn erg betrokken in de techniek. Ze leren ons echt met passie en wij oefenen goed. Ik denk dat we serieus kans maken en dat we er een heel leuke ervaring van gaan maken.” 

Vieze handen krijgen

Waarom we ook veel vertrouwen mogen hebben in Sydney: hij ádemt tweewielers. Al vanaf zijn jeugd sleutelt hij. Na de middelbare school zocht hij dan ook een opleiding in die richting, maar in de regio was weinig te vinden. Het werd Autotechniek bij het ROC Mondriaan in Den Haag: “Dat was het enige in de buurt waar ik vieze handen kon krijgen.” Maar bij auto’s lag zijn interesse echt niet. Daarom stopte hij met die opleiding en ging werken bij een BMW-dealer in Den Haag om het vak al doende te leren. Op zijn 23ste koos hij ervoor om alsnog naar school te gaan in ‘s Hertogenbosch. Sydney had nu een groot voordeel ten opzichte van zijn achttiende: hij kon met de motor naar school.

Geregeld nieuwe motorfiets

Niet dat hij zelf een motor heeft. “Ik werk bij een BMW-dealer en krijg geregeld een nieuwe motorfiets mee.” Hij is geen enorme Motor GP-fan, doet niet - zoals zijn studiegenoot Pim - aan circuit rijden. Maar gewoon een gezellig stukje rijden op de motor, daar geniet hij van. “Motorrijden geeft een gevoel van vrijheid.”

MOTO Festival

Vorig jaar was de Europacup, ook wel het MOTO Festival genoemd, in Nederland. Toen hielp Sydney met de organisatie, waardoor hij al een goed beeld heeft van wat hij kan verwachten qua sfeer en ervaring: “Het zijn allemaal mensen met dezelfde hobby’s, dezelfde interesses.” Ze gaan met de bus naar Zwitserland; vier leraren en de vier studenten. Dat wordt een mooie tocht, verwacht Sydney. Om ook een beetje van de omgeving in Bern te kunnen genieten, komen ze op woensdag al aan, een dag voor het toernooi. Wat gaat hij doen als hij wint? “Dan hang ik een foto van mezelf met de prijs op kantoor. Ik weet niet of mijn baas er blij mee zal zijn,” grapt hij. 

Familie

Wie in elk geval zeker blij en trots zullen zijn: zijn familie. “Mijn moeder is al enthousiast vanaf het moment dat ik weer naar school ga. Ze vinden dit vak echt bij mij horen. Als ik morgen op kantoor zou werken, zouden ze me terug de garage in sleuren.”