Vliegende start voor wijkcentrum Te Werve

Nieuws
Erol houdt de graffitiballon hoog en Henny zorgt voor het openingsmoment.
Erol houdt de graffitiballon hoog en Henny zorgt voor het openingsmoment. (Foto: Ricardo Marchetti)

Te Werve verbetert en vernieuwt stap voor stap en de komende jaren wordt nog fors verder geïnvesteerd in deze wijk. Voor de bewoners betekent dat de nodige veranderingen. Op hun verzoek is er nu er ook een nieuwe buurtontmoetingsplek. Wijkcentrum Te Werve is een ruimte voor allerlei bewonersinitiatieven in een vleugel van de Rehobothschool aan de Meester D. Fockstraat 4.

Door Robert Heijdemann

“Vandaag is de officiële opening van ons nieuwe wijkcentrum in de wijk Te Werve, maar we zijn al langer met elkaar aan de werk”, vertelt vrijwilligster Henny nadat ze een confetti ballon heeft doorgeprikt. Zij woont al veertig jaar in Te Werve. “Het is echt van, voor en door de wijk”.

Grote belangstelling

Het is duidelijk dat het nieuwe wijkcentrum de bewoners bezighoudt. Een half uur voor de opening zijn de meeste stoelen al bezet. Veel belangstellenden staan nog buiten met elkaar te praten. Om 16.00 uur zijn al meer dan 170 mensen aanwezig. Wijkwethouder Werner van Damme heeft een pakje Hansken koekjes meegenomen. Net als velen is hij blij verrast door de grote opkomst. “In de wijk verandert er veel en gaat er nog veel gebeuren. Veel woningen zijn al opgeknapt. Het park vormt het hart van de wijk en het oude GGD-gebouw is in ontwikkeling”, vertelt Werner voorafgaand aan de opening. “Het wijkcentrum krijgt zeker een grote functie bij de onderlinge binding tussen de bewoners.”

Ankerpunt in wijk

Gijs van Malsen, wethouder van onder meer Welzijn, ging in op de rol van het wijkcentrum in de wijk. “Dat het centrum al voor de opening werd gebruikt toont maar weer aan hoe belangrijk dit soort locaties zijn om de samenleving bij elkaar te houden. Belangrijk om het ‘Wij-gevoel’ tussen de bewoners groot te houden, elkaar te kennen en naar elkaar om te blijven kijken. Dit wijkcentrum is één van de ankerpunten die we nog hebben.” Erol en Karin beheren het centrum. De vrijwilligers zorgen voor de invulling van de activiteiten. “Er is al heel veel gebeurd en er gaat hier de komende jaren nog heel veel gebeuren.”

Trots op wijkcentrum

“Ik sta hier trots voor het nieuw wijkcentrum. De bewoners vragen al jaren om een ontmoetingsplek. Het is fantastisch hoeveel bewoners er al actief zijn. We gaan nu open, maar in juli en augustus waren er al tien bewoners bezig met het opzetten van initiatieven.” Karin is hier heel trots op. “Voor ons is belangrijk dat het een wijkcentrum wordt voor en door de buurt.”

Ze vertelde iedereen bij de opening dat in 2018 de Buurthuiskaner aan de Idenburglaan is gesloopt. “Daarna is er geen ontmoetingsruimte meer geweest. Maar de behoefte is enorm groot gebleven. Dat merkten we bij het werk in de wijk en bij gesprekken met bewoners”. En nu is het moment daar dat er weer een ontmoetingsplek is, midden in de wijk. Dit wijkcentrum is een plek voor activiteiten en initiatieven uit de buurt, voor en door de bewoners. Erol: “Wij helpen natuurlijk bij het opzetten van de initiatieven, maar daarna is het echt aan de buurt om er met elkaar iets van te maken.”

Koffieclub al open

De afgelopen maanden – tijdens de verbouwing – kwamen er al geregeld bewoners langs met de vraag: Wanneer gaat dit open en wat gaat hier allemaal komen? “De belangstelling was zelfs zo groot dat wij tijdens de verbouwing al stilletjes van start zijn gegaan”, vertelt Karin. “Elke dinsdag zitten vaders en moeders met kinderen gezellig samen koffie te drinken. De koffieclub is gestart door vijf bewoners en dat is het ontmoetingsmoment om met elkaar verder te praten. We voelen nu al heel goed dat het door de wijk wordt gedragen. Dolblij zijn we dat we open zijn en zijn gestart”.

Na de opening konden alle belangstellenden uitgebreid rondkijken wat nu al wordt georganiseerd, zoals de buurtquiz, bingo, kinderkookcafé en het werken in de wijktuin. Daarnaast kun je in dit wijkcentrum straks terecht voor de dienstverlening van Welzijn Rijswijk. “Er komt bijvoorbeeld een spreekuur van de Formulierenhulp”, vertelt vrijwilligster Melissa. “Ook gaan we bijeenkomsten organiseren met ‘Ouders voor Ouders’, vult Brigitte aan.

Boek van Te Werve

Eén van de leuke workshops die op de agenda staat is de dagcursus ‘Wijkverhalen’ van Ben Stolk en Miljam van der Voort. Alle cursisten snijden een voor de wijk herkenbare afbeelding in linoleum en maken er een paar afdrukken van. Van al die afdrukken en tekstjes ontstaan een paar unieke boeken. Het verhaal van Te Werve. Binnenkort is www.wijkcentrumtewerve.nl online met alle informatie.