Update: ‘Géén verhuizing van oorlogsmonument uit Park Hofrust’

Nieuws
Het oorlogsmonument in Park Hofrust.
Het oorlogsmonument in Park Hofrust. (Foto: Robert Heijdemann)

Buurtbewoners van Park Hofrust zijn geschrokken. Vorige week werd - zonder aankondiging - de Wilhelminalantaarn weggehaald. Inmiddels blijkt er sprake van een motie uit de gemeenteraad die oproept om een verhuizing van het Monument ‘40-45 naar het Huis van de Stad te onderzoeken. De buurtbewoners zijn geschokt.

Door: Robert Heijdemann en Marc Tangel

“Het monument is onlosmakelijk verbonden met onze buurt. Het hoort hier”, claimt een dame die zich buurvrouw van het park noemt. “In 1949 is dit monument gebouwd, het hoort hier thuis”, zegt een man die met zijn vrouw vanuit zijn kamer op het monument kijkt. “Je zet een nabestaandemonument niet zomaar op een vrachtwagen om elders te plaatsen. Dat is respectloos.”

Weilanden

Een wandelaar met hond merkt op: “Eén keer per jaar staan we op 4 mei stil bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Dan gedenken we de Rijswijkers die zijn omgekomen. En dat willen ze verhuizen? Halen ze dan ook het monument bij de spoorwegovergang aan het Haantje weg? In de oorlogstijd waren er op de plek van het Huis van de Stad alleen maar weilanden. De gevallenen op het monument in Park Hofrust, kwamen hier vandaan, uit oud Rijswijk!”

Gevolgen bij verkoop

Volgens voormalig VVD-fractievoorzitter Coen Sleddering ligt de zaak genuanceerder. “Mijn belangrijkste punt was te zorgen dat de gemeente voorbereid was met scenario’s op mogelijke gevolgen bij een verkoop”, licht hij toe. “De VVD heeft via een motie een onderzoek gevraagd naar verplaatsing van het monument indien bij verkoop van het pand het monument op het terras van een horecagelegenheid zou komen te staan of op het terrein van een bedrijf. Als alternatief zou onderzocht moeten worden of het monument bij de vijver tussen Schouwburg en Huis van de Stad geplaatst kan worden. Een passende plek bij de Naald als monument voor de Vrede van Rijswijk.” Sleddering voegt hier aan toe dat het oorlogsmonument destijds ook bij het (toenmalige) stadhuis is geplaats.

Afwachten

“Het toenmalige College heeft het verzoek zoals in de motie is verwoord overgenomen”, laat Sleddering nog weten. “Het is dus even afwachten wat de verkoop van het pand gaat betekenen voor het monument”. Mochten er toch plannen voor een verhuizing worden gemaakt, dan zal de buurt zeker van zich laten horen. Zij zijn verknocht aan het park, dat ‘een groene long in een stedelijk gebied’ wordt genoemd.