Bewoners Pasgeld uiten hun zorgen om plannen voor massale woningbouw

Nieuws
Bewoners Ben Mulder en Elly Koole blijven met andere bewoners strijden tegen de plannen van de gemeente Rijswijk om Pasgeld met veel nieuwe woningen vol te bouwen. “Absoluut een slecht en onrealistisch plan.”
Bewoners Ben Mulder en Elly Koole blijven met andere bewoners strijden tegen de plannen van de gemeente Rijswijk om Pasgeld met veel nieuwe woningen vol te bouwen. “Absoluut een slecht en onrealistisch plan.” (Foto: Frans Limbertie)

Met gemengde gevoelens kijken bewoners van Pasgeld naar de plannen om tussen de Lange Kleiweg en het spoor duizend nieuwe woningen te bouwen. Met deze ontwikkeling investeert de gemeente in de toekomst van deelgebied Pasgeld-West in Rijswijk Buiten. “Wij voelen ons als burger hier niet in gekend. De afgelopen raadsvergadering was daar een goed voorbeeld van. Binnen no time werd dit bestemmingsplan zomaar vastgesteld. En daarna gingen ze vrolijk aan de borrel”, aldus een boze Elly Koole.

Door: Frans Limbertie

We praten met Elly Koole en Ben Mulder van de Werkgroep Stichting Pasgeld Natuurlijk, opgericht door bewoners die erop toeziet dat de innovatie van Pasgeld in hun ogen juist verloopt. Koole steekt meteen van wal: “In 2019 hadden we een bijeenkomst in ons buurthuis, De Drassige Driehoek, waar we voor het eerst werden geconfronteerd met het nieuws dat Pasgeld volgebouwd ging worden. Natuurlijk waren er meteen vragen.” Vragen die konden worden gesteld aan de projectontwikkelaar en aan de wethouder die aanwezig waren bij de bijeenkomst. 

Op Koole’s vraag dat Pasgeld er nooit op is ontworpen om een groot woongebied te worden, kwam geen duidelijk antwoord. “We hebben hier zegge en schrijven alleen lijn 53, een spitsbus die nota bene alleen in de ochtend- en avonduren rijdt. En dat met een plan waar ook nog eens weinig ruimte is voor parkeerplekken.” Het blijft Elly verbazen. “Hoe gaan ze dat dan doen? Daar zijn we zeer benieuwd naar.”

Haastig afgehandeld

In Pasgeld West verrijzen duizend woningen en aan de oostkant komen er nog eens honderdtien bij. Aan de overkant van de Lange Kleiweg komt hoogbouw. “Dit worden flatgebouwen van tien verdiepingen hoog.” Elly en Ben zien het met argusogen tegemoet. “Kijk naar Parkrijk, daar zijn nog meer verdiepingen omdat ergens in een bestemmingsplan staat dat je als gemeente mag opschalen, ook al worden de grenswaarden overschreden. Als er een gegronde reden is, en die is er met dit woningtekort, kan en mag dat.” 

Elly rept over de laatste raadsvergadering in Rijswijk, die in het provinciehuis in Den Haag plaatsvond: “Het grootste gedeelte ging over het al dan niet openhouden van de Van Rijnweg voor auto’s, waar twee weken daarvoor tijdens Forum Stad ook al het nodige over was gezegd. Daarna nam een raadslid afscheid en werd een nieuw raadslid geïnstalleerd. Hierdoor werd een belangrijk onderwerp als uitbreiding Pasgeld binnen een kwartier afgehandeld en door de raad met negentien stemmen voor en elf tegen in de haast besloten. Tel daarbij op dat de burgemeester diezelfde raad eraan herinnert dat er vanavond maar tot half een geborreld kan worden en dan kom je tot de conclusie dat je volstrekt niet serieus wordt genomen”, verzucht ze.

Veel steun

Ben en Elly horen wethouder Van de Laar verkondigen dat tachtig procent van de bewoners met de bouwplannen instemt en dat die overige twintig procent er vervelend over doet. “Veel meer zijn het niet eens over de bouwplannen”, verklaren beiden stellig. “Mensen zijn het beu zijn om belazerd te worden en telkens weer die strijd te moeten aangaan met iets waar je toch niets over te vertellen hebt, terwijl de gemeente Rijswijk haar mond vol heeft over burgerparticipatie. Welnu, wij zien hier over Pasgeld niets van terug. Dit gebied telt nu 270 huizen en we krijgen er meer dan het dubbele aantal bij. Ons alternatieve plan om het huidige bestemmingsplan van 575 woningen te laten zoals het is, wordt compleet van tafel geveegd.” Elly benadrukt nog maar eens dat in heel Rijswijk inmiddels vierduizend handtekeningen zijn opgehaald. Verder is er steun vanuit De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en Natuur en Milieufederatie Zuid Holland. Groen en inclusief, Ben en Elly juichen het alleen maar toe. “Maar met elfhonderd nieuwe woningen in Pasgeld, twee keer zoveel als eerder werd beloofd, komt er op deze manier van natuurinclusiviteit en biodiversiteit volgens ons niet veel terecht. In de Plaspoelpolder is veel meer ruimte en ook nog eens een betere infrastructuur.” Ben geeft tenslotte aan dat het schetsboek Pasgeld een te rooskleurig beeld schept. “Zoveel mensen bij elkaar in zo’n klein gebied gaat uiteindelijk altijd ten koste van de leefbaarheid. Elektrische fietsen, deelauto’s of helemaal geen auto’s en alleen maar reizen met het openbaar vervoer is een mooi en ambitieus verwachtingspatroon, maar ik zie het niet onmiddellijk gebeuren.”

Ongepast

Wethouder Armand van de Laar verklaart in een persbericht van de gemeente Rijswijk dat het belangrijk is dat de transitie van dit veelzijdig gebied zorgvuldig verloopt. “Hier is een goed integraal plan voor nodig. Met een dergelijk plan borg je bestaande waarden van dit gebied, kunnen nieuwe waarden worden ontwikkeld en opgaven in het gebied worden aangepakt.” Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland is het volstrekt eens met deze visie van de wethouder, maar voegt hier aan toe: “Echter, onze invulling is anders. Het gebied kan het maximaal aantal geplande woningen van duizend niet aan. Om flats van tien hoog in Pasgeld te bouwen in de buurt van tuinvereniging De Schoffel vinden wij ongepast.”