Nieuw bestemmingsplan met 120 seniorenwoningen voor stadscentrum Bogaard

Nieuws
Nu zijn er alleen winkels, straks komen er 120 seniorenwoningen bij. De boom links is het begin van het Bomenplein.
Nu zijn er alleen winkels, straks komen er 120 seniorenwoningen bij. De boom links is het begin van het Bomenplein. (Foto: PR foto)

Een nieuw bestemmingsplan is in de maak voor een deel van het Stadcentrum Bogaard. Het gaat om het zogenoemde ING-blok, het stuk tussen de Beatrixlaan en het Bomenplein, waar ook de ING bank was gevestigd.

Door: Robert Heijdemann

Veel oudere Rijswijkers kwamen maandagavond naar een informatiebijeenkomst over het ontwerp bestemmingsplan voor het zogenoemde ING-blok. “Ik heb gehoord dat hier woningen met een plus komen. De locatie is heel goed met Albert Heijn om de hoek”, aldus een 82-jarige bezoeker van de bijeenkomst.

Zorgbehoefte

“De reden voor het nieuwe bestemmingsplan is het voornemen het ING-blok, gelegen aan de westzijde van Stadscentrum Bogaard tussen de Prinses Beatrixlaan en de Prins Constantijn Promenade, te herontwikkelen naar maximaal 120 woningen voor senioren met een zorgbehoefte. Binnen het woonzorgconcept zullen er ook ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik worden gerealiseerd. Op de begane grond komen maximaal 1.500 m² commerciële voorzieningen op de begane grond”, aldus één van de voorlichters tijdens de bijeenkomst.

Huis te groot

Het is een landelijk probleem, het gebrek aan zorgwoningen. Vroeger ging je, wanneer je als oudere extra zorg nodig had, naar een bejaardenhuis. Maar die bestaan niet meer. Het is de bedoeling om langer thuis te blijven wonen. Een dame vertelt dat haar man is overleden en ze kleiner wil wonen. Haar huis is te groot geworden. Eerst gingen de kinderen het huis uit en nu is ze helemaal alleen overgebleven. “Het is moeilijk om een geschikt appartement te vinden. Daarom ben ik hier gekomen, vooral de plek is ideaal. Vlakbij winkels en horeca om ‘s ochtends een kop koffie te gaan drinken.”

40 meter hoog

Het nieuwe complex krijgt op de begaande grond voorzieningen voor horeca, detailhandel, dienstverlening en een algemene ruimte voor de woningen. Daar direct boven komen twee lagen met woningen. Vervolgens komen er nog drie woonlagen die wat terugspringen en tenslotte een woontoren met 9 woonlagen. De toren heeft een maximale hoogte van 40 meter.

Huur of koop

Veel bezoekers op de informatiebijeenkomst vragen of het koop- of huurwoningen worden. “Zoals het er nu uit ziet worden het én huur én koopwoningen, maar de exacte verhouding is nog niet bekend. Het worden seniorenwoningen, maar ook is nog niet beslist hoe de verhouding zal zijn tussen complete zorgwoningen en woningen met een plus. Ofwel: woningen met 24-uur zorg of woningen waar je zelfstandig woont met wat ondersteuning”, aldus de uitleg.

In gemeenteraad

Het ontwerpbestemmingsplan is pas klaar. “We willen nu graag was input hebben van bewoners, het is belangrijk dat wij hun suggesties kunnen meenemen”, horen we. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad voor de zomervakantie over het plan beslist. Als alle meezit kan de bouw begin 2025 beginnen. Ervan uitgaande dat de bouw zo’n twee jaar duurt, zullen de eerste bewoners begin 2027 hun sleutel ontvangen.