Gemeente Rijswijk bedankt al haar vrijwilligers met mooi feestje

Nieuws
Geflankeerd door de juryleden straalden alle winnaars van de vrijwilligersprijzen deze avond op het podium.
Geflankeerd door de juryleden straalden alle winnaars van de vrijwilligersprijzen deze avond op het podium. (Foto: Frans Limbertie)

De gemeente Rijswijk zette haar vrijwilligers afgelopen donderdagavond in het spotlicht tijdens een feestelijke prijsuitreiking van ‘De Vrijwilligersprijs Rijswijk 2023’. Plaats van handeling: de raadzaal in het Huis van de Stad, voor deze gelegenheid speciaal omgebouwd tot theaterzaal. Wethouder en gastheer Gijs van Malsen benadrukte het nog maar eens: “Met bijna elfduizend vrijwilligers, jong en oud, doen we het goed in Rijswijk. Ik kan daar alleen maar heel trots op zijn. Vrijwilligers vormen het hart van onze samenleving.”

Door: Frans Limbertie

Vond de uitverkiezing van vrijwilliger van het jaar vorig jaar nog plaats in de schouwburg, de raadzaal, eind december voor het eerst in gebruik tijdens de raadsvergadering, is misschien nog wel een meer geschikte locatie om deze groep op een voetstuk te plaatsen. Kleiner, daardoor intiemer, maar vooral gezelliger. Presentator van de avond Rob Veenman zorgt voor een prima sfeer en houdt het tempo er goed in. Hij is snel en alert, stelt leuke en originele vragen en weet een paar van de genomineerden op hun gemak te stellen. Het is tenslotte niet niks, al die plotselinge aandacht voor hun persoontje. Veenman introduceert de wethouder die in zijn speech over de vrijwilligers een belangrijk aspect naar voren brengt. “In Rijswijk kampen wij, net als in de rest van Nederland, met een eenzaamheidsepidemie. Onder de volwassenen lijdt zo’n 50 procent van de mensen onder eenzaamheid. Misschien wel scherp aangezet, maar wel realiteit.” Van Malsen vindt vrijwilligerswerk één van die manieren waarop wij eenzaamheid tegen kunnen gaan, en dat is volgens hem ook wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. “Zeker door op jonge leeftijd al wat aan vrijwilligerswerk te gaan doen, bouw je een goed netwerk op die je op latere leeftijd, wanneer alles minder vanzelfsprekend gaat, goed van pas kan komen”, stelt hij vast. “De enige manier om eenzaamheid voor te zijn is in het midden van de samenleving te blijven staan door juist vrijwilligersactiviteiten te ondernemen.”

De winnaars

Dan is het de beurt om de genomineerden bekend te maken. De jury, bestaande uit Gijs van Malsen, Monique Bulsing en Louise Timmer, heeft er een zware kluif aangehad. “We waren het niet altijd even met elkaar eens, maar uiteindelijk hebben we toch de juiste keuzes kunnen maken”, laat de laatste weten. Monique Bulsing, vrijwilliger bij Welzijn Rijswijk en winnares van 2022, kan het alleen maar beamen. Zij noemt haar uitverkiezing van vorig jaar “heel bijzonder om mee te maken.” Voor haar geeft het een gevoel er echt bij te horen. “Wat een grote eer om dit jaar deel uit te mogen maken van de jury.”

Voor de beste vrijwilliger van 2023, jonger dan 25, is er maar één kandidaat vanavond, die de prijs dan ook wint. Niels van Mosel, 23 jaar oud, is al vanaf zijn jeugd te vinden in Zwembad De Put, en behoorlijk actief daar. Zo organiseert hij veel activiteiten en is hij tevens de motor achter de succesvolle crowdfundactie voor het groot onderhoud van het natuurzwembad. Op de vraag van Veenman of hij binnenkort ook toe gaat treden tot het bestuur kan hij een brede glimlach niet onderdrukken. “Als ze mij vragen ga ik er zeker over nadenken.” Hij denkt dat dat wel goedkomt.

Yvonne de Blij was al verbaasd voor de nominatie als vrijwilliger van 2023, maar nu ze de prijs daadwerkelijk ook wint is het helemaal moeilijk te bevatten voor haar. Ze noemt het “een bekroning en een cadeautje”, maar blijft bescheiden. “Ik loop al wat jaartjes mee en ik vraag er niets voor terug. Ik doe het gewoon omdat zoiets hoort.” Yvonne zet zich al meer dan 20 jaar in voor speeltuin Buvello, waar ze toezichthouder is, en het winkeltje en het buurthuis beheert dat bij de speeltuin hoort. “De speeltuin is een deel van mijn leven en geeft mij een goed gevoel.”

De sympathieke Ron den Dulk ontvangt de prijs in de categorie Bijzondere Initiatieven. Ron is de ‘drijvende kracht’ achter de Stichting Rijswijk Buitengewoon. Door zijn netwerk en enthousiasme kent de wijk nu een ontmoetingscentrum met de naam De Buitenkamer. Na afloop vertelt hij met een ‘buitengewoon gevoel’ hier te staan. “Ik ben blij met deze prijs. Het betekent voor ons als stichting nog meer waardering en bekendheid. Eenzaamheid bestrijden in onze wijk en nog meer mensen over de streep trekken om naar onze Buitenkamer te komen, dat is het doel voor komend jaar.”

Bij de vrijwilligersgroepen valt de Steungezinnen van Buurtgezinnen dit keer in de prijzen, een vrijwillige organisatie die sinds 2015 actief is in meer dan 115 gemeenten. Een steungezin is een gezin dat een familie in de buurt die het zwaar heeft ondersteuning geeft. Sanne van Dooremaal, coördinator Buurtgezinnen voor de gemeente Rijswijk, die met haar gezin ook een ander gezin steunt, is in haar nopjes met de prijs. “Hierdoor krijgt onze stichting nog meer aandacht en dat kunnen we goed gebruiken. In één jaar tijd zijn er al 21 steungezinnen in Rijswijk geholpen. We gaan dit jaar op voor nog meer hulp aan gezinnen,” stelt ze tevreden vast.