Dromen waarmaken in een poppenkast

Nieuws
Stella te midden van haar miniaturen en stijlkamers, vergezeld door Jan Klaassen en twee beren.
Stella te midden van haar miniaturen en stijlkamers, vergezeld door Jan Klaassen en twee beren. (Foto: Robert Heijdemann)

“Ik zoek verlichting voor mijn woonkamer en verder een fornuis en een houten wandkast voor in de keuken”, vertelt Janny uit Ypenburg. Ze staat niet in een bouwmarkt, maar bij De Kleine Poppenkast in de Rijswijkse Kerklaan. Al meer dan twintig jaar heeft Stella Bernecker hier de meest uiteenlopende accessoires voor een poppenhuis.

Door: Robert Heijdemann

Voor de etalage staat een vader met een lege buggy. Zijn zoon Max kijkt naar een blikken vrachtauto van het merk Schuco. Bij de voordeur zitten drie beren op een bankje. Binnen heb je aan twee ogen niet genoeg. De fraai ingerichte stijlkamers en poppenhuizen zijn stuk voor stuk kunstwerkjes.

Liefde en passie?

Op de zaterdag is de deur van De Kleine Poppenkast geopend. Stella Bernecker is de eigenaresse van De kleine Poppenkast en het berenlabel Bernie Bears & Friends. Over dat laatste verderop meer. Maar eerst de vraag die zich oproept: Hoe is het zo gekomen, die liefde (of passie) voor de miniatuurweergaves van huizen en hun inrichtingen? Een vraag die Stella meer dan regelmatig wordt gesteld. “In 1991 volgde ik een workshop ‘teddyberen maken’. Na deze workshop bleef het bij deze eerste beer. Een paar jaar later viel mijn oog op een tijdschrift ‘De Teddybeer’. In het tijdschrift was ook een beursagenda opgenomen. En die besloot ik te bezoeken”, legt Stella uit.

Poppenhuisvirus

Zij vervolgt: “Ik zag daar voor het eerst miniatuur teddyberen. Ik kocht een pakketje en mijn eerste miniatuurbeer was snel geboren! En er volgden er snel meer. Ik zocht naar leuke accessoires voor bij de kleine beertjes. Zo kwam ik in aanraking met de poppenhuiswereld. Ik bezocht een miniaturenbeurs en vanaf dat moment was ik besmet met het ‘poppenhuisvirus’. En dat is nooit meer verdwenen.” In 2003 opende zij haar eigen winkel ‘De kleine Poppenkast’. In de Kerklaan. “Ik wilde een huis met een winkel erbij. Dat is niet een combinatie die veel mensen zoeken. We bekeken veel locaties. En toen kwamen we in Oud Rijswijk. Het was direct duidelijk: Een perfecte combinatie. Een groot stijlvol huis op een gezellige locatie. We hebben het uitgebreid verbouwd. En nu komen elke zaterdag hier liefhebbers van poppenhuizen en miniaturen naartoe.”

Moeilijke keuze

Het is net als het kopen van een ‘groot’ huis. Je moet erg veel uitzoeken en keuzes maken. Zo kan je je dromen voor je eigen huis in miniatuur waarmaken. “Wil je een grachtenpand of een Victoriaans huis? Dat bepaalt ook de inrichting. Je hebt liefhebbers die alles zelf maken. Van de stoelen en tafels is tot de kleding die de poppetjes dragen. Daarnaast heb je liefhebbers die alles kant en klaar kopen. En alles er tussen in”. Stella verkoopt naast ingekochte miniaturen uit de hele wereld ook haar eigen handgemaakte miniaturen. Daarnaast heeft zij ook diverse materialen zoals behang, vloerbedekking, lijm, verf, hout, stof, (katoenen)kant, (zijde)lint en stroband.

Beren paspoort

Maar nu, zoals beloofd, Bernie Bears & Friends. “Ik maak onder het label ‘Bernie Bears & Friends’ beren met karakter, maar ook andere dieren zoals aapjes en konijntjes”, vertelt Stella. “En voordat je aan grote exemplaren denkt: de afmeting is hooguit tien centimeter. Alle beren en dieren zijn helemaal met de hand gemaakt. Elk exemplaar is gecodeerd, heeft een naam en een paspoort.” Inmiddels komt er weer een fan van poppenhuizen de winkel in. Met een meisje die haar kleindochter is. Ze komen uit Limburg en kijken eerst uitgebreid rond alsof ze in een museum lopen. Dan vertelt de oma dat zij en haar man voor al hun kleinkinderen poppenhuizen maken. “Ik heb mijn eigen poppenhuis heel lang bewaard, maar het werd te groot voor het huis waarin we wonen. Daarom hebben we het aan de kleuterschool van mijn kleindochters gegeven. Mijn man is erg handig, die maakt het poppenhuis. En met mijn kleindochter die nu acht jaar is, zijn we het huis aan het inrichten.”

Berendokter

Stella vertelt dat het aantal winkels zoals de De Kleine Poppenkast in Nederland op één hand te tellen zijn. En dan hebben ze allemaal hun eigen specialiteit. “Ik heb in de afgelopen jaren wereldwijd veel contacten gelegd. Ook ga ik naar Europese beurzen. Wij hebben vooral erg veel handgemaakte miniaturen”.


Twee beren op leeftijd met een zwaar leven achter de rug. - Marc Tangel

Achter de winkel is het atelier. Op de werktafel liggen ook twee kapotte beren, zo te zien beren van hoge leeftijd die een zwaar leven achter de rug hebben. Stella lacht. “We krijgen ook veel volwassenen die hun eigen oude beer brengen. Ze krijgen kinderen of kleinkinderen. Ik restaureer veel oude beren. Het is een uitdaging om te zorgen dat het oude karakter niet verloren gaat! En dan is het enorm leuk als ze hun beer ophalen en je ziet hoe blij ze zijn”. Overigens, in de winkel verkopen ze ook poppenkastpoppen om echte voorstellingen mee te geven, zoals Jan Klaassen. Dit zijn exclusieve handgesneden houten exemplaren naar eigen ontwerp.

De winkel in het oude centrum van Rijswijk aan de Kerklaan 55 is geopend op zaterdagen van 10.00 -16.00 uur. Soms zijn zij gesloten in verband met beurzen. Wilt u zeker zijn dat ze geopend zijn? Dan kunt u het beste even bellen. Kijk op https://www.dekleinepoppenkast.nl.