Dit is het programma voor Dodenherdenking 2024 in Rijswijk

Nieuws
Op 4 mei worden oorlogsslachtoffers herdacht bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust.
Op 4 mei worden oorlogsslachtoffers herdacht bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust. (Foto: Marc Tangel)

Op zaterdag 4 mei 2024 is het Dodenherdenking. Naast de Nationale Herdenking op De Dam, worden in heel Nederland op 4 mei lokale herdenkingen georganiseerd. Ook in Rijswijk. Deze dag wordt in Rijswijk op twee locaties herdacht: de Oude Kerk aan de Herenstraat 62B en bij het Monument voor de Gevallenen aan Laan Hofrust.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk zal Jilt Sietsma, inwoner van Rijswijk, een toespraak houden met als titel: “Waar de rechtspraak faalt…”, een persoonlijk verhaal over het Oranjehotel en het Nazi-rechtssysteem. Er is muziek van Babette Zwinkels en de Kinderrechtenambassadeurs dragen zelfgeschreven gedichten voor. Na de bijeenkomst vertrekt men in stille tocht naar het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust aan de Laan Hofrust. Daar zal er twee minuten stilte gehouden worden, gevolgd door een kranslegging en toespraak van de burgemeester.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

18.45 uur: Oude Kerk open.
19.15 uur: Start herdenkingsbijeenkomst.
19.45 uur: Vertrek in stille tocht van de Oude Kerk naar het Monument voor de Gevallenen.
19.55 uur: Aankomst van de stoet bij het monument, welkomstwoord door de ceremoniemeester. Scouts van Scouting Dorus Rijkers staan bij de vlag.
19.58 uur: Taptoe-signaal door de trompettist van Forum Hadriani.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Hoornsignaal gevolgd door het Wilhelmus (1e couplet). Kranslegging door burgemeester Huri Sahin, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Vervolg kranslegging met aansluitend defilé van de aanwezigen.

Wie namens een organisatie een krans of bloemen wil leggen bij het monument kan dit per mail doorgeven aan Tineke Trompert en Emma Boeringa via kabinetszaken@rijswijk.nl.