Aanschuiven bij de eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd

Nieuws
De officiële Vrijheidssoep stond zeker op het menu!
De officiële Vrijheidssoep stond zeker op het menu! (Foto: Vera Diepenhorst)

Twee lange rijen tafels staan op het Burgerplein in het Huis van de Stad. Tachtig Rijswijkers schuiven op zondag 5 mei aan voor de eerste Vrijheidsmaaltijd in Rijswijk. Op datzelfde moment worden er in Nederland nog 700 vrijheidsmaaltijden georganiseerd.

Door: Robert Heijdemann

De gemeente Rijswijk heeft de handen ineen geslagen met de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk. Die organiseert elke laatste dinsdag van de maand een open eettafel. Daarbij is het doel eenzaamheid tegen te gaan door samen te eten. De vrijwilligers van de Wereldkeuken zetten graag hun kwaliteiten in om gerechten te maken voor de Vrijheidsmaaltijd, waarbij het uitgangspunt ook is dat verschillende werelden elkaar ontmoeten. Twee vrijwilligers, Hanin Alhallak en Mustafa Alkhatib, bereiden een Syrische maaltijd. Het is een jong stel dat 1,5 jaar geleden uit Syrië hierheen is gekomen. Met plezier hebben zij een nacht doorgewerkt in de keuken van Stervoorde om alle gerechten vers te serveren.


Zij aan zij wordt (van) de vrijheidsmaaltijd genoten. - Vera Diepenhorst

Je vrij voelen

Op 5 mei vieren we in heel Nederland dat we al 79 jaar in vrijheid leven. Dat is bijzonder en we mogen die vrijheid zeker niet vanzelfsprekend vinden. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij wat vrijheid betekent en vooral ook hoe het voelt om in onvrede te leven. “Vrijheid betekent voor mij echt vrij kunnen zijn en de ruimte te krijgen in je leven om te ontdekken wie je echt bent. Heb je de ruimte als kind en als volwassenen om je te ontwikkelen? Dat doe je samen, het is ook belangrijk dat de ander vrij is”, vertelt burgemeester Huri Salin. “Als burgemeester zet ik mij ook in voor de veiligheid van de inwoners. Dat doe ik met alle liefde. Maar helaas zien we dat niet iedereen in Rijswijk zich ook werkelijk veilig voelt. Als u zich niet veilig voelt, mail mij dan.” 

Vrijheidstoasten 

Met alcoholvrije champagne wordt een toast uitgebracht op de vrede. Het speciaal ontworpen glas, een herinnering aan deze eerste Vrijheidsmaaltijd, mag een ieder als herinnering mee naar huis nemen. Het menu is samengesteld door de vrijwilligers van de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk. Ook de Vrijheidssoep die jaarlijks wordt ontwikkeld in opdracht van het National Comité 4 en 5 mei is onderdeel van dit menu. Tijdens het eten treedt het koor op van het Rijswijks Jeugd Theater met negen nummers die passen bij vrijheid. “Dit musicalkoor bestaat zeven jaar met spelers van het RJT. Jaarlijks worden er verschillende musicals uitgevoerd voor alle leeftijden”, vertelt Coen Both, leider van de RJT Vocals. “De groep wordt steeds groter en nu bestaat het koor uit 28 leden van 13 tot 27 jaar. En treden we regelmatig op, zondag 12 mei in de Rijswijkse Schouwburg en er zijn nog kaartjes”. 


Tijdens het eten treedt het koor op van het Rijswijks Jeugd Theater. - Vera Diepenhorst

Zelf organiseren

Dit jaar heeft de gemeente deze Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Ze wil voor de komende jaren ook de Rijswijkers enthousiast maken om de vrijheid vieren. Met jouw buurt, sportclub, personeelsvereniging, buren of beste vrienden. Samen eten verbroedert. Daarom ondersteunt het Vfonds dit initiatief met een financiële bijdrage. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Geniet samen van lekker eten en drinken, vier samen de vrijheid en democratie en zorg er samen voor dat we dit nooit als vanzelfsprekend gaan zien. Kijk voor meer informatie op de Vrijheidsmaaltijden website of mail kabinetszaken@rijswijk.nl..


Tachtig Rijswijkers schuiven op zondag 5 mei aan voor de eerste Vrijheidsmaaltijd in Rijswijk. - Vera Diepenhorst