Alice met de zes jonge kittens die al steeds drukker worden en liever niet op de foto gaan. Hun avontuur onder de brug lijken ze vergeten te hebben.
Alice met de zes jonge kittens die al steeds drukker worden en liever niet op de foto gaan. Hun avontuur onder de brug lijken ze vergeten te hebben. (Foto: Robert Heijdemann)

6 gedumpte kittens bij het Julialaantje: “Mensen zouden hiervoor zwaarder gestraft moeten worden”

Politie

Zes kittens werden vorige week eenzaam achtergelaten onder een donkere brug (de A20) bij De Lier, in een dichtgeplakte blauwe bak. Donderdagavond 14 juli werden ze aangetroffen door Dierenambulance Westland de Wijs en daarna opgenomen door het Rijswijkse dierenasiel Het Julialaantje. Hoe gaat het nu met de kittens?

Door Robert Heijdemann

Het gaat naar omstandigheden goed met de 10 weken jonge katjes. In het Rijswijkse dierenasiel Het Julialaantje worden ze liefdevol verzorgd. “Ze zijn nog wel angstig”, vertelt asiel-vrijwilligster Alice Prenger en raadslid van de politieke partij Beter voor Rijswijk (BVR). “Mensen zouden hiervoor zwaarder gestraft moeten worden.” De politie doet nog onderzoek naar de herkomst van de kittens. Elke tip is welkom.

Bak met jonge poesjes

“Op donderdag 14 juli kregen we om 23:05 uur op de regionale meldkamer een melding binnen van een bak met jonge poesjes die waren gedumpt onder de A20 in het tunneltje van de Nolweg Maasdijk/De Lier”, vertelt medewerkster Michelle van de Stichting Dierenambulance Westland. “Onze dierenambulance is naar de locatie toe gereden en trof ze daar aan. Het ging om een blauwe dichtgeplakte plastic bak met 6 kittens van ongeveer 7 weken oud. Onbegrijpelijk dat je wel weken voor een nest kittens zorgt en ze dan op straat dumpt.” 

Dit komt gelukkig zelden voor

Zij benadrukt nog dat het gelukkig zelden voorkomt dat zo’n nestje jonge kittens wordt achtergelaten.

Dierenpolitie

Omdat het dumpen van dieren strafbaar is, heeft dierenambulance De Wijs de politie ingeschakeld en is er een onderzoek gestart. De dierenpolitie heeft de zaak in onderzoek. Forensisch onderzoek onderzoekt de mand onder andere op vingerafdrukken. Om dit onderzoek te helpen is elke tip welkom. Wie dumpte deze kittens in het tunneltje? Bel de dierenpolitie op 144.

Liefdevol

De kittens zijn door de dierenambulance naar het dierenasiel Het Julialaantje gebracht. “Bij binnenkomst zagen de kittens er gezond uit. Wel zijn ze direct in quarantaine geplaatst, want je weet niet of ze een ziekte onder hun leden hebben,” legt Alice uit. Ze is verpleegkundige en werkt op haar vrije dag al jaren in het asiel. “In de gemeenteraad heb ik ook het dossier Dierenwelzijn onder mijn hoede.” Daarna zijn ze door de dierenarts verder onderzocht en gechipt.

Cyperse rood/wit

“Het zijn Cyperse rood/witte kittens die nog wel een tijdje bij ons blijven.” Ze laat ons de andere kattenkamers zien. Vol met jonge poezen en katten. Ondanks de grote drukte zijn de honden en katten goed verzorgd en is alles netjes schoon. “Er zijn ook twee poezen die op bevallen staan. Mensen nemen heel makkelijk een poes, maar vergeten gemakshalve dat je daar wel voor moet zorgen. Daar hoort sterilisatie ook bij. En als ze het niet meer leuk vinden, wordt de kat buiten de deur gezet.”

Gouden mandje

Dierenwelzijn verdient wel meer aandacht, vindt Alice. “Er moet landelijk wetgeving komen die dierenmishandeling zwaarder straft. Mensen die hebben getoond niet goed voor dieren te kunnen zorgen, zouden geen huisdier meer mogen hebben.” De zes jonge kittens wennen al in het asiel. “Ik gun ze, als ze straks geadopteerd mogen worden, dat ze een ‘gouden mandje’ krijgen.”

Afbeelding
Het is zeker: Huri Sahin wordt de nieuwe burgemeester van Rijswijk Politiek 25 nov, 21:29
Afbeelding
Rehobothschool verzamelt zwerfafval met wethouder Algemeen 25 nov, 16:37
Afbeelding
Verse oliebollen in 2022: hier in Rijswijk vind je ze Algemeen 25 nov, 16:32
Afbeelding
Waterfietsen en watertuinen in de Rijswijkse haven Algemeen 25 nov, 14:23
Afbeelding
Tarieven waterschapsbelasting Delfland in 2023 omhoog Algemeen 25 nov, 13:35
Afbeelding
Motie tegen dierproeven met apen in BPRC in Rijswijk Politiek 25 nov, 11:47
Afbeelding
Bewustzijn op Orange the World-dag: ‘Het is een taboe, maar praat toch’ Algemeen 25 nov, 11:03
Afbeelding
Straatpraat: ‘Er wordt respectvol met elkaar omgegaan in de politiek’ Cultuur 25 nov, 06:30
Afbeelding
Flinke schade bij brand in tuinhuisje Endehoekseweg in Rijswijk Politie 24 nov, 22:23
Afbeelding
Drinkwater in ons gebied duurder in 2023, maar blijft ‘relatief goedkoop’ Financieel 24 nov, 18:58
Afbeelding
Verkeerschaos na kleine aanrijding op de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk Politie 24 nov, 18:51
Afbeelding
Minister Hugo de Jonge koos Rijswijk voor presentatie Woonzorgprogramma Politiek 24 nov, 09:59
Afbeelding
Heftig ongeluk met auto door hekwerk op Laan van Zuid Hoorn Politie 24 nov, 09:07