Ingezonden

Overlevenden en nabestaanden eisen opheldering over Rijswijkse moorden

Politie
Verrijn Stuartlaan 17, de locatie waar de moorden bijna 40 jaar geleden plaatsvonden.
Verrijn Stuartlaan 17, de locatie waar de moorden bijna 40 jaar geleden plaatsvonden. (Foto: Google Maps)

Overlevenden en nabestaanden eisen opheldering over de - inmiddels verjaarde - Rijswijkse moorden in 1985. Via crowdfunding vragen zij om ondersteuning van hun eis. 

In de veel beluisterde podcast serie Het Geheim van Rijswijk doet journalist Anna Korterink onderzoek naar een aanslag op een muziekband in Rijswijk aan de Verrijn Stuartlaan 17 uit 1985, waarbij drie mannen werden geëxecuteerd en twee zwaargewond.

Deze politieke aanslag is nooit opgeëist of opgelost.

Geheim

Al snel wordt duidelijk dat de aanslag niet bedoeld was voor de band, maar hoogstwaarschijnlijk voor de leden van de Bevrijdingsraad voor Suriname, die was gehuisvest in hetzelfde pand als waar de band oefende. De Bevrijdingsraad was tegenstander van het regime Bouterse in Suriname.


Moordenaar op vrije voeten

Bij haar zoektocht naar de achtergronden, opdrachtgevers en moordenaars stuit Anna Korterink op veel geheimen. Het politieonderzoek lijkt te zijn tegengewerkt, mensen die destijds betrokken waren bij het onderzoek willen niet praten, één van de vermoedelijke moordenaars loopt vrij rond en is nog nooit verhoord. Bijna alle documenten die op de zaak betrekking hebben zijn (staats)geheim verklaard.

Vragen

Hoewel de zaak reeds lang verjaard is, blijft deze gang van zaken onverteerbaar voor de overlevenden en nabestaanden. Zij vragen zich af: “Hoe kan het dat zo’n groot misdrijf, ondanks de vele aanwijzingen niet vervolgd is?”, en willen antwoorden op een groot aantal vragen zoals:

- Werd het politieonderzoek tegengewerkt en zo ja, waarom en door wie?
- Wat wist de politie?
- Wat was bekend over de rol van de Surinaamse ambassade in Den Haag in deze zaak?

Crowdfundactie

Advocaat Liesbeth Zegveld vertegenwoordigt de overlevenden en nabestaanden in hun strijd om gerechtigheid en waarheidsvinding. 

Via een crowdfundactie kunnen mensen bijdragen in de opheldering van het geheim van Rijswijk. De organisatie streeft ernaar een bedrag van 26.600 euro in te zamelen “om overlevenden en nabestaanden te ondersteunen in hun rechtsgang”.